Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De stilte van de muziek voor Bach: een Klaraboek over tien eeuwen muziek

De stilte van de muziek voor Bach: een Klaraboek over tien eeuwen muziekBlijf verwonderd!

Muziek uit de middeleeuwen en renaissance wordt vaak geassocieerd met stilte en verstilling, met sereniteit en ingetogenheid. Musicologe Liesbet Vereertbrugghen (producer bij Klara) zoekt naar een verklaring in vele lagen van die muziek in het nieuwe boek ‘De Stilte van de muziek voor Bach’.

onder-cover boek, afbeelding Bas Smets naar Bruegel, Jagers in de sneeuw

Samen met co-auteurs musicologe Nicole Van Opstal (presentator bij Klara) en musicus Hendrik Vanden Abeele (artistiek leider Psallentes) bespreekt Liesbet zestig sleutelwerken uit de middeleeuwen en renaissance.

Want muziek staat altijd in relatie tot een wereldbeeld, tot een maatschappij, tot een intellectuele of spirituele overtuiging, tot een esthetische strekking. Muziek heeft altijd een functie, gewoon ‘bekoren’ is er ook een.
Tijdloze muziek die gestaag beweegt en rustig zweeft op de tactus, de op- en neergaande beweging van de hand, ingegeven door het ritme van de hartslag. 

Liesbet Vereertbrugghen@Kaat Pype
Cover 'De stilte van de muziek voor Bach'

Het is muziek die de tijd neemt, maar ons ook tijd teruggeeft…

Stille muziek zonder ego, zonder drift of begeerte want dat was des duivels. Zowel het eenstemmige gregoriaanse kerklied, het liefdeslied van de troubadour, het organum van Perotinus, het motet van De Machaut, de mis van Ockeghem, het madrigaal van Adriaen Willaert als het Franse chanson van Lassus drijven op die traagheid.

‘De stilte van de muziek voor Bach’ kan je vanaf eind augustus in de boekhandel terugvinden. Met wel honderddertig afbeeldingen van kunstwerken in volle kleur is het een lees-, luister- én kijkboek geworden. Daarbij werd een afspeellijst met bijhorende muziek van 5 uur 25 minuten toegevoegd die te beluisteren en te volgen is via het Spotify-account van Klara.

Beluister het gesprek met Liesbet Vereertbrugghen over het boek op Laus Polyphoniae:

Liesbet Vereertbrugghen over 'De stilte van de muziek voor Bach'

 

Beluister de afspeellijst:

Auteurs: Hendrik Vanden Abeele, Liesbet Vereertbrugghen, Nicole van Opstal

In Stilte

Muziek uit middeleeuwen en renaissance wordt vaak aangevoeld als muziek van stilte en verstilling. Muziek die ‘de tijd neemt, maar ook tijd teruggeeft’. Dat kunt u lezen in het nieuwe KLARA-boek: ‘De stilte van de muziek voor Bach’, geschreven door Liesbet Vereertbrugghen i.s.m. Nicole Van Opstal en Hendrik Vanden Abeele. Op 1 november gaat Klara in slow motion met stille muziek van gregoriaans tot neoklassieke pianostukjes. Klara In Stilte, een hele dag lang op 1 november.

Presentatie: Sander De Keere (7u - 10u), Pat Donnez (10u - 12u), Katleen Van Bavel (12u - 15u), Tom Verheyden (15u - 18u), Sylvia Broeckaert (18u - 20u), Bart Vanhoudt (20u - 22u), Lies Steppe (22u - 24u)

Samenstelling: Els Van Hoof (7u - 10u), Katleen Van Bavel (10u - 15u), Greet Van't Veld (15u - 18u), Sylvia Broeckaert (18u - 20u), Gerrit Valckenaers (20u - 22u), Marc Vandemoortele (22u-24u)

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via instilte@klara.be

Elke zaterdag van 14.00 uur tot 18.00 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.