Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De stilte van de muziek voor Bach: een nieuw boek van Klara

De stilte van de muziek voor Bach: een nieuw boek van KlaraBlijf verwonderd!

Muziek uit de middeleeuwen en renaissance wordt vaak geassocieerd met stilte en verstilling, met sereniteit en ingetogenheid. Musicologe Liesbet Vereertbrugghen (producer-netcoördinator bij Klara) zoekt naar een verklaring in vele lagen van die muziek in het nieuwe boek ‘De Stilte van de muziek voor Bach’. Klara geeft jou alvast enkele pagina's cadeau!

De stilte van de muziek voor Bach

Samen met co-auteurs musicologe Nicole Van Opstal (presentator bij Klara) en musicus Hendrik Vanden Abeele (artistiek leider Psallentes) bespreekt Liesbet zestig sleutelwerken uit de middeleeuwen en renaissance.

Want muziek staat altijd in relatie tot een wereldbeeld, tot een maatschappij, tot een intellectuele of spirituele overtuiging, tot een esthetische strekking. Muziek heeft altijd een functie, gewoon ‘bekoren’ is er ook een.
Tijdloze muziek die gestaag beweegt en rustig zweeft op de tactus, de op- en neergaande beweging van de hand, ingegeven door het ritme van de hartslag. 

Liesbet Vereertbrugghen
Cover 'De stilte van de muziek voor Bach'

Het is muziek die de tijd neemt, maar ons ook tijd teruggeeft…

Stille muziek zonder ego, zonder drift of begeerte want dat was des duivels. Zowel het eenstemmige gregoriaanse kerklied, het liefdeslied van de troubadour, het organum van Perotinus, het motet van De Machaut, de mis van Ockeghem, het madrigaal van Adriaen Willaert als het Franse chanson van Lassus drijven op die traagheid.

‘De stilte van de muziek voor Bach’ kan je vanaf eind augustus in de boekhandel terugvinden. Met wel honderddertig afbeeldingen van kunstwerken in volle kleur is het een lees-, luister- én kijkboek geworden. Daarbij werd een afspeellijst met bijhorende muziek van 5 uur 25 minuten toegevoegd die te beluisteren en te volgen is via het Spotify-account van Klara.

Beluister het gesprek met Liesbet Vereertbrugghen over het boek op Laus Polyphoniae:

Liesbet Vereertbrugghen over 'De stilte van de muziek voor Bach'

 

Klara geeft jou alvast enkele pagina's cadeau! Bekijk ze via deze link of samen met de Spotify-lijst hieronder in het artikel.

 

Bekijk een voorproefje van het boek:

 

Beluister de afspeellijst: