Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De straat van Stephan Vanfleteren en Vivian Maier

De straat van Stephan Vanfleteren en Vivian MaierKunst & Cultuur

In Antwerpen loopt de foto-expo 'Capturing Life', een combinatie van foto’s van Stephan Vanfleteren en de mysterieuze fotografe Vivian Maier. De Amerikaanse nanny maakte tussen 1950 en 1990 meer dan honderdduizend foto’s. Een selectie daarvan hangt nu naast het werk van Stephan Vanfleteren. “De eerste keer dat ik een foto van Vivian zag, was ik helemaal van slag”, vertelt hij.
© Stephan Vanfleteren 1989

De foto's van Stephan Vanfleteren vormen een echo met het werk van Vivian Maier.

De foto’s van Vivian Maier werden pas bij toeval ontdekt in 2007. “De eerste foto van Vivian Maier die ik zag, was er eentje van een oud koppeltje op de bus. Ze waren tegen elkaar in slaap gevallen. Een fantastisch mooie foto. Plotseling kreeg je een beeld te zien uit een tijdsperiode die je op vlak van fotografie wel denkt te kennen, maar dat blijkt dan niet het geval te zijn.”

De foto’s van Maier en Vanfleteren zijn gemaakt op verschillende locaties en op verschillende tijdstippen, maar worden verbonden door hun decor: de straat. “De straat is iets magisch”, vertelt Vanfleteren. “We staan er soms niet bij stil dat de straat een soort vuurwerk van Lottoballetjes in de lucht is. Als fotograaf vang je daar een toevallige combinatie uit op. Die onvoorspelbaarheid van de straat is zo fascinerend. Je probeert iets te grijpen wat meteen daarna weer verdwijnt. Je hebt er zelf geen impact op. Dat vind ik een heel mooie gedachte.”

“Bepaalde dingen die je ziet op straat zijn universeel: de wachtende man, de treuzelaar, de rijkdom... In New York van de jaren ‘50 was dat zo, maar even goed in Brussel op dit moment. De essentie, namelijk mensen die zich in de openbare ruimte voortbewegen, blijft hetzelfde. Je maakt een connectie tussen twee verschillende werelden, maar met eenzelfde medium: de fotografie.”

De foto’s van Stephan Vanfleteren vormen telkens een echo met de beelden van Vivian Maier. “Bij sommige foto’s dacht ik meteen aan een beeld dat ik ooit gemaakt had, bij andere foto’s zijn het veel subtielere connecties. Dat gaat van het soort arduinsteen op de achtergrond tot een specifieke blik in iemands ogen. Soms heel opvallende connecties, soms moet je even zoeken”.

Beluister hier het gesprek met Stephan Vanfleteren:

Stephan Vanfleteren over de combinatie met Vivian Maier

De expo Capturing Life - Vivian Maier >< Stephan Vanfleteren loopt nog tot 10 juli in Gallery 51 in Antwerpen. Meer info vind je op de website van Gallery 51.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.