Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De strijd van het individu in een harde maatschappij ...

De strijd van het individu in een harde maatschappij ... Klassieke muziek

De opera Peter Grimes van Benjamin Britten is misschien wel de beste opera van de 20ste eeuw. Indrukwekkende muziek en een verhaal dat naar de keel grijpt. Een opera die de luisteraar en kijker met veel vragen opzadelt.
Visser Peter Grimes en z'n verongelukt hulpje

Peter Grimes, dader of slachtoffer?

Peter Grimes vertelt het verhaal van een in zichzelf gekeerde visser die beroep doet op jonge hulpjes om op zee de vis in zijn netten te vangen. Maar daar loopt het fout : de jongens moeten te veel risico nemen en verongelukken. Grimes wordt een man die jonge levens op zijn geweten heeft. De dorpsgemeenschap keert zich tegen hem, en hij wordt een knorrige man die niet meer voor rede vatbaar is. Het loopt allemaal slecht af. Geen happy end.

Bekijk hier de volledige opera in open lucht op het strand waar Benjamin Britten vaak zelf wandelde ... en luister op dinsdag 3 mei in Maestro naar de Four Sea Interludes uit Peter Grimes.

Benjamin Britten
Benjamin Britten

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.