Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De terugkeer van de Heilige familie

De terugkeer van de Heilige familieKlassieke muziek

Op 23 juni werd in de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen de terugkeer van een schilderij van Rubens gevierd. Heel toepasselijk heet dat schilderij ook 'De terugkeer van de Heilige familie'.
Rubens, 'De terugkeer van de Heilige familie', Carolus Borromeuskerk, Antwerpen

Rubens, 'De terugkeer van de Heilige familie', Carolus Borromeuskerk, Antwerpen

Toen de kerk net gebouwd was, bestelde de toenmalige burgemeester van Antwerpen, Nicolaas Rockox, het schilderij bij Rubens voor de Sint-Jozefkapel waar het in 1621 werd geplaatst.

Helaas werd het schilderij in de 18de eeuw verkocht maar zes jaar geleden kon de kerk het schilderij terugkopen op een veiling in Keulen. Het was toen in slechte staat en kreeg daarom een grondige restauratie in het Koninklijke Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK).

Sara Debroey was bij de feestelijke onthulling van het gerestaureerde werk dat terug op zijn oorspronkelijke plek is geïnstalleerd en voor velen een emotioneel moment betekende.

U hoort hieronder de reportage met Tyr Baudouin, de collectiebeheerder van de Carolus Borromeuskerk, die mee ijverde voor de terugkeer van het schilderij.

Rubens, 'De terugkeer van de Heilige familie'

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.