Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"De tolk van Java" van Alfred Birney wint Libris Literatuur Prijs

"De tolk van Java" van Alfred Birney wint Libris Literatuur PrijsKunst & Cultuur

De Nederlandse schrijver Alfred Birney heeft met zijn roman 'De tolk van Java' de Libris Literatuur Prijs gewonnen. 'Ik wil de jury bedanken en ook mijn lieve collega's. Ik vind jullie allemaal heel aardig. Het spijt me voor jullie dat ik de prijs heb gewonnen. Jullie kunnen hier volgend jaar ook staan', aldus Birney. De Belgische genomineerden Lize Spit en Jeroen Olyslaegers hebben naast de belangrijke literaire onderscheiding gegrepen.
"De tolk van Java" van Alfred Birney wint Libris Literatuur Prijs

"De tolk van Java" van Alfred Birney wint Libris Literatuur Prijs. Foto VRT / NOS

"De tolk van Java" van Alfred Birney is uitgeroepen tot laureaat van de Libris Literatuur Prijs. Het boek volgt "Jij zegt het" van Connie Palmen op als winnaar van de Libris Literatuur Prijs. Juryvoorzitter Janine van den Ende maakte in Amsterdam bekend dat de jury unaniem voor "De tolk van Java" heeft gekozen.

"Ik wil de jury bedanken en ook mijn lieve collega's. Ik vind jullie allemaal heel aardig. Het spijt me voor jullie dat ik de prijs heb gewonnen. Jullie kunnen hier volgend jaar ook staan. Morgen fiets ik naar de zee en ga ik heel hard juichen", zei Birney toen hij de onderscheiding in ontvangst nam.

Voor Alfred Birney is het de eerste Libris Literatuur Prijs in zijn carrière. De auteur bedankte ook het Nederlandse Letterenfonds voor de steun die hij kreeg bij het schrijven van zijn gelauwerde roman.

Bij de zes genomineerde boeken op de shortlist van de belangrijke Nederlandse boekenprijs waren twee Belgische kandidaten. Lize Spit was genomineerd met haar debuutroman "Het smelt". Jeroen Olyslaegers maakte kans op de onderscheiding met zijn roman "Wil".

Winnaar krijgt cheque van 50.000 euro

De andere genomineerden op de shortlist waren Marja Pruis (Zachte riten), Alfred Birney (De tolk van Java), Arnon Grunberg (Moedervlekken) en Walter van den Berg (Schuld).

Arnon Grunberg was de enige auteur op de shortlist die de onderscheiding voor een tweede keer kon winnen. Grunberg won de prijs in 2007 met zijn roman "Tirza". De auteur woonde als enige de bekendmaking van de laureaat niet bij in Amsterdam. Hij liet zich vertegenwoordigen door zijn vriendin en iemand van zijn uitgeverij.

De Libris Literatuur Prijs behoort samen met de AKO Literatuurprijs en de Fintro Literatuurprijs tot de belangrijkste literaire onderscheidingen in het Nederlandse taalgebied. Aan de onderscheiding is 65.000 euro verbonden. De zes auteurs op de shortlist krijgen 2.500 euro. De winnaar krijgt daar nog eens 50.000 euro bovenop.

Bron: deredactie.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.