Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De trein als inspiratiebron bij Philip Glass

De trein als inspiratiebron bij Philip GlassKlassieke muziek

Nu zondag is er de eerste aflevering van Happy Birthday Philip Glass. Ontdek hier al hoe je de minimalistische stijl van Philip Glass in verband kunt brengen met een trein.
Einstein on the Beach

Einstein on the Beach

De muziek van Philip Glass kan goed vooruitgaan. Snelheid, herhaling en regelmaat zijn niet weg te denken in zijn muziektaal. Het pulserende karakter kunnen we zelfs in verband brengen met Glass zijn treinervaringen. Als knul van 15 jaar oud nam hij voor zijn studies vaak de trein van Baltimore naar Chicago. De sfeer op die nachttrein liet bij de jonge man een blijvende indruk na. 

De wielen op de rails maakten eindeloze patronen en ik werd er vrijwel meteen door gegrepen [...] De geluiden van het dagelijkse leven kwamen bijna onopgemerkt bij me binnen. Het geluid van de trein werd de soundtrack van mijn jeugdjaren.
Philip Glass (uit: Woorden zonder muziek)

Die ervaring is ook voelbaar in Glass' oeuvre. Een machine die nooit stopt met draaien, de stad die nooit slaapt. Music with Changing Parts uit 1970 past bijvoorbeeld perfect bij de beelden uit 'Berlin, die Sinfonie der Groβstadt', een film van de Duitse regisseur Walter Ruttmann. Toeval of niet? 

Het landschap dat langs je raampje in de trein voorbijflitst. De doorbuigende bekabeling tussen twee masten die steeds terugkeert. Het gebonk van de wielen op het spoor. Je ziet en voelt de herhaling. En toch word je er rustig van, omdat de regelmaat went. Dat heb je ook bij de muziek van Glass.
Sander De Keere

Luister naar de eerste aflevering van Happy Birthday Philip Glass, nu zondag 15 januari van 18u tot 20u!

 

Happy Birthday Philip Glass

Philip Glass wordt 80! Op 31 januari 2017 om precies te zijn. Drie afleveringen lang leert Sander De Keere ons naar de muziek van Glass te luisteren. Aan de piano, met verhalen uit zijn leven en met de mooiste muziek. Happy Birthday Philip Glass, 3 zondagen tussen 18 en 20 uur, vanaf zondag 15 januari. 

Presentatie: Sander De Keere

Samenstelling: Sander De Keere/Annick Lesage

Contact: glass80@klara.be