Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Tuin van Eden, elke vrijdag van 17 tot 20u

De Tuin van Eden, elke vrijdag van 17 tot 20uBlijf verwonderd!

Op vrijdag 8 oktober neemt Bart Stouten weer plaats achter de microfoon om De Tuin van Eden tot leven te wekken. Het iconische radioprogramma liep sinds het begin van Klara meer dan 10 jaar. De muziekkeuze van Greet Van 't Veld liet Bart toe 'om midden op dat zelden bewandelde brugje van woord naar muziek te turen naar het landschap van de geest.'

De Tuin van Eden

Twintig jaar na het begin van De Tuin van Eden, blikken Bart Stouten en Greet Van 't Veld terug en vooruit op het programma. 

 

 

 

DE TUIN VAN EDEN: HOE MUZIEK EN WOORD ELKAAR BEMINDEN

Er woont een Indiaan in mij en die heeft ooit stiekem, het kan niet anders, een kleurrijke dromenvanger boven mijn bed gehangen.
Toen ik in de jaren nul gevraagd werd om met originele presentatie te tuinieren in een muzikaal paradijs, dacht ik aan teksten die het verslag zouden zijn over het leven als een aaneenschakeling van heerlijke dromen en kleine nachtmerries en nog een paar bizarre dagdromen die je elders niet kwijt kan.
Niets heerlijkers, kwam het me voor, dan zo verbaal te laveren tussen de muziek die Greet van ’t Veld heel kundig selecteren zou, met haar welbekende uitmuntende smaak en dito vakkennis. 
De muziekkeuze van Greet was echt een verrassing, een trouvaille van het geniaalste soort. Ze wist namen uit de klassieke muziek, de jazz, de wereld- en filmmuziek te verbinden met muzikale ‘spoofs’ uit cabaret en theater, ritmes hanterend die niet strak gedoseerd waren, maar met de nodige flexibiliteit en panache en altijd, ja àltijd met een heerlijk goede smaak van de ene track naar de andere gleden.
Wat een voorrecht voor mij om daarmee kennis te maken, om daar een duik in te nemen, om daarmee aan de slag te gaan in de constructie van mijn presentatie-avontuur.
Ik liet me graag bedwelmen door het ritme van die muzikale poëzie, mezelf voornemend om een muziek-in-woord uit te werken waarmee ik mezelf en de luisteraar uitzending na uitzending amuseren zou. Daarom ‘vroeg’ die muziek immers.
Er was een neiging om beelden te zoeken en te vinden. Ik schreef bindteksten, fris als een waterval. Ik grasduinde door mijn ervaring, door alles wat de muziek in mij wakker maakte aan associaties en emoties. Zonder dat ik het zelf in de gaten had vernieuwde ik het kader waarbinnen een vertelstem of een presentator zich kan uitleven. Altijd en alleen maar in de hoop een sfeer te creëren die evocatief zou zijn voor de luisteraar.
Echte radio neemt een duik in de verbeelding van de luisteraar, dat lijkt me nog steeds het aangewezen standpunt van waaruit je je presentatie gestalte kan geven. Voor mij is het, twintig jaar later, in elk geval het gedroomde argument om er week na week opnieuw een feest van te maken. Samen met Greet, in wiens wereld ik meer dan tien jaar lang zo graag vertoefd heb.

© VRT
Bart Stouten en Greet Van 't Veld in 2000
Wat Bart niet uitspreekt, zal de muziek vertellen
Greet Van 't Veld

Greet Van 't Veld: 

'Muzieksamenstellen betekent voor mij een samenhangend verhaal vertellen d.m.v. associaties. Voor een stukje zijn dat rationele, musicologische verbanden, en voor een groot stuk zijn dat intuïtieve verbanden die te maken hebben met kleur, tempo, een lijn... Ik probeer de spanning vast te houden, maar toch ben ik slechts de hefboom die de kracht van muziek nog wat meer optilt. Beleving en sfeerschepping staan voor mij altijd vooraan. De Tuin van Eden zal een plaats zijn voor muziek met een ziel, muziek met wortels, muziek die haar tijd neemt en ademt. Datgene wat Bart niet uitspreekt, zal de muziek vertellen.'

Echte radio neemt een duik in de verbeelding van de luisteraar
Bart Stouten
© Klara
Cover van de dubbelcd (2005)

De Tuin Van Eden

Muziek met een ziel. Muziek met wortels. Muziek die raakt en balsemt.

Presentatie: Bart Stouten
Samenstelling: Greet Van 'T Veld