Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Twintigers: Adil Benhsain

De Twintigers: Adil BenhsainBlijf verwonderd!

Op Marokkaanse trouwfeesten leerde hij spontaan muziek spelen, maar al gauw ondervond Adil Benhsain de noodzaak om les te volgen. Hij is nu een veelzijdige muzikant die derbouka, oud en altviool speelt. Hij bewondert zowel Lorenzo Gatto, Paco de Lucia als Abdelhalim Hafez. Kortom: de muziekbeleving van Adil Benhsain kent geen grenzen.
Adil Benhsain

Adil Benhsain

Adil Benhsain (°1991) volgde eerst gitaar, maar schakelde over naar de Arabische luit, de oud. In 2008 gaat hij naar de Kunsthumaniora te Brussel en volgt er opnieuw gitaar. Het jaar daarna schakelt hij over op altviool, een instrument dat hem aanspreekt omwille van de warme klank. Hij gaat verder met altviool in de klas van Marc Tooten aan het conservatorium van Maastricht. 

Als muzikant is Adil altijd op zoek naar nieuwe klanken en combinaties. De noodzaak om zelf te componeren dringt zich op. Hij tast graag de grenzen af tussen traditionele en andere stijlen. In zijn `Suite in C` voor altviool en slagwerk, verzoent hij barokdansen met de Arabische maqams. Deze compositie brengt hem naar de finale van AIM: Award for Innovation in Music 2019. Muziek schrijven en creëren neemt een grote plaats in zijn artistieke leven.

Momenteel is Adil is een zeer veelzijdige muzikant die zowel altviool, derbouka als de oud speelt. Hij speelt in het Amber Haddad Quintet, in Sohnarr met Patricia Vanneste en in Gabahin een duo met marimbaspeler Erik Taelemans. Naast zijn vaste groepen speelt Adil ook in verschillende muziektheaterprojecten. Hij werkte mee aan diverse projecten met woord, dans en toneel: PIM (Peace in Music), Portugaliza.... Um encontro ( Youth exchange), Le Petit Emir en Mouw (Theater De Spiegel). Hoewel de coronacrises hem als muzikant zwaar valt, blijft hij toch genieten van het leven. En daar hoort wel eens een dikke sigaar bij...

Bekijk het interview met Adhil Benhsain:

De Twintigers

Door de coronacrisis blijft vandaag een talentvolle generatie achter zonder publiek of podium. Voor hen willen we een extra inspanning leveren.

In het kader van onze twintigste verjaardag laten we de luisteraars vanaf volgende week kennismaken met twintig veelbelovende twintigers in De Twintigers