Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Twintigers: Casper Van De Velde

De Twintigers: Casper Van De VeldeBlijf verwonderd!

Deze jazzdrummer heeft sinds 2016 meegewerkt aan 18 cd-of ep-opnames! Hij is vast lid van wel zeker vijf ensembles. En duikt her en der op in ander formaties. Het is duidelijk: iedereen wil spelen met Casper Van De Velde.

De Twintigers - Casper Van De Velde

Casper Van De Velde (°1995), leerling van Teun Verbruggen, behaalde zijn master in 2017 aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij heeft zich nadien ook nog gespecialiseerd in Electronics. 

Hij maakt deel uit van een no-nonsense generatie jonge jazzmusici die enerzijds het experiment niet schuwen maar anderzijds aangetrokken zijn door het minimalisme, steeds verder weg van pure jazz.

Met SCHNTZL, een duo met pianist Hendrik Lasure, zoekt hij naar een goede mix van jazz, klassiek, minimal en pop. Eind 2016 maakte SCHNZL een JazzLab Tour door België en Nederland voor de release van hun debuutalbum (De Werf). Ze wonnen eerder al de Storm! Contest en prijzen voor ‘Beste Artiest’ en ‘Beste Compositie’ op het International Jazz Contest d’Avignon. In 2020 kwam hun tweede langspeler ‘catwalk’ uit. ‘De gemene deler van onze muziek is waarderen wat klein is.’

Met Donder, een experimenteel pianotrio , verscheen in 2020 al een vierde album ‘Het verdriet’ i.s.m. de Noorse muzikant Sigbjorn Apeland.

Warm bad is dan weer een kwartet o.l.v. Hendrik Lasure. 

Met Bombataz of het Brussels “post-jazz popkwartet’ verscheen in 2020 het Debuutalbum ‘Olympics of love’.

Het jongste album ‘Wiga Waga’ van het An Pierlé Quartet kwam in 2021 uit. Met opnieuw Hendrik Lasure, maar ook met muzikant-producer Koen Gisen en singer-songwriter An Pierlé.

En zo gaat dat nog even door met bands als Woolvs en Leap/Detach, In Een Discotheek e.a.

Als Casper moet kiezen tussen de vier elementen: water, aarde, vuur of lucht kiest hij voor aardse dingen ‘omdat ik zo zweverig van nature ben.’ Hij houdt van bezwerende soloconcerten, leegstaande dorpen in Italië, de rommelmarkt op het Vossenplein in Brussel, van de Kurtags die op late leeftijd als koppel nog samen musiceren aan de piano en ook van de beste Belgische jazzklarinettist Joachim Badenhorst, met wie hij graag muziek wil maken. En dit is zijn motto: ‘Il faut cultiver son jardin’. Dat zijn wijze woorden. 

Bekijk hier het interview met Casper Van De Velde:

De Twintigers

Door de coronacrisis blijft vandaag een talentvolle generatie achter zonder publiek of podium. Voor hen willen we een extra inspanning leveren.

In het kader van onze twintigste verjaardag laten we de luisteraars vanaf volgende week kennismaken met twintig veelbelovende twintigers in De Twintigers