Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Twintigers: Diede Verpoest

De Twintigers: Diede VerpoestKlassieke muziek

Als laatste uit de reeks weer zo’n Twintiger die bulkt van talent en over de muziekgrenzen heen kijkt! Hij speelt klassiek maar ook folk, viool én altviool. Hij heeft iets met de legendarische Israëlische violist-improvisator Ivry Gitlis, maar ook met Janine Janssen en met Philippe Graffin. Zijn hart maakt een sprongetje bij de gedachte aan Noorwegen, aan diepzeeduiken, aan katten en aan Tresor van Kellogg’s…

Diede Verpoest

Diede Verpoest (°1992) komt uit een muzikaal nest, studeerde viool eerst bij zijn vader, nadien bij Erik Sluys en daarna aan het conservatorium van Brussel bij Philippe Graffin en het mag eens gezegd: met grootste onderscheiding. Hij perfectioneerde zich ook nog op altviool bij Tony Nys. Na zijn studies was hij meteen assistent voor twee jaar lang aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de vioolklas van Naaman Sluchin.

Voor Klara is hij geen onbekende want hij viel al twee keer in de prijzen van Supernova (in 2016 met het ensemble Tmesis en in 2019 met de pianist Claus Vermeulen). Met beide ensembles bracht hij dan ook cd’s uit bij Etcetera Records i.s.m. Beeldenstorm vzw.

Als altviolist is Diede de laatste drie jaar zeer actief met het Karski Quartet waarmee hij het String Quartet Studio-programma startte aan The Royal Northern College of Music in Manchester. Vanaf september 2019 is het Karski Quartet Artist in Residence aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo, Brussel en werken ze samen met leden van het Artemis Quartet, Jeruzalem Quartet, Belcea Quartet en Miguel da Silva. Daarnaast is Diede ook een actief lid van het St. George Quintet waarmee hun laatste CD album Bohemia Express in zeer goede smaak viel bij het muziekmagazine The Strad. Als een echte rising star wordt hij in kamermuziekverband uitgenodigd op verschillende kamermuziekfestivals in binnen- en buitenland.

Hij heeft geen oogkleppen en voelt zich ook erg aangetrokken tot de wereld van volksmuziek, jazz en vrije improvisatie. Hij is lid van het folkensemble Roots (kijk en luister zeker eens naar The secret garden sessions), dat reeds in Vlaanderen en Wallonië toerde en twee cd-albums opnam (Point Blue en Rewind). Diede is ook lid van de countryband The Dusty Millers.

Hij heeft dan ook een gepast levensadagium: Carpe Diem – pluk de dag! Leven in het hier en nu.

Bekijk het interview met Diede Verpoest:

De Twintigers

Door de coronacrisis blijft vandaag een talentvolle generatie achter zonder publiek of podium. Voor hen willen we een extra inspanning leveren.

In het kader van onze twintigste verjaardag laten we de luisteraars vanaf volgende week kennismaken met twintig veelbelovende twintigers in De Twintigers