Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Twintigers: Bekijk het concert van Nele Vertommen

De Twintigers: Bekijk het concert van Nele VertommenKlassieke muziek

Barokhoboïste en blokfluitiste Nele Vertommen is 21, maar nu al staat vast dat we nog veel van haar zullen horen. Zij speelt voor Klara Live het eerste concert van de reeks De Twintigers, opgenomen in Studio Toots.

Nele Vertommen met ensemble Musica Gloria

Bekijk het concert op VRT NU

Nele Vertommen kiest voor een kamermuziekconcert op barokhobo, samen met haar muzikale vrienden van het ensemble Musica Gloria: Anna Jane Lester op viool, altvioliste Lena Rademann en klavecinist Beniamino Paganini. Haar programma staat in het teken van Duitse barokmuziek, en bevat ook enkele ontdekkingen.

Bekijk hier al een voorproefje:

Zo begint het programma met een uiterst zelden gespeeld kwartet van Johann Melchior Molter, een zeer productieve componist, leerling van Telemann en Italiaanse meesters en werkzaam in Eisenach en Karlsruhe. Van Johann Melchior Molter speelt ze de Sonata à quadro in F groot. Vervolgens staat Georg Philipp Telemann op het programma met een triosonate en enkele delen uit het hoboconcerto in D.

Van Telemann leidt het programma via Bach naar Janitsch. Het koraal O haupt voll Blut und Wunden, voor de luisteraars bekend van Bachs Matthäus-Passion, staat ook centraal in het kwartet in g klein van Johann Gottlieb Janitsch, meer bepaald in het adagio. Janitsch speelde een belangrijke rol in het muziekleven van Berlijn in de 18e eeuw, maar toch zijn nog heel wat werken van hem enkel in manuscript te vinden. Ook met dit repertoire betreden de jonge musici dus geen platgetreden paden.

Presentatrice Nicole Van Opstal heeft met Nele een inleidend gesprek over haar concertprogramma.

Deze concertopname van 12 januari is gemaakt zonder publiek, geheel volgens de geldende Covid-maatregelen.

Dit concert is op donderdagavond 14 januari te beluisteren en te bekijken op Klara, klara.be en de Klara-app. Herbeluisteren kan op klara.be. De concerten in de reeks De Twintigers worden telkens op donderdag uitgezonden op Klara Live en zijn te bekijken op de Klarapagina van VRT Nu.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.