Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Twintigers: Marieke Van Ransbeeck

De Twintigers: Marieke Van RansbeeckBlijf verwonderd!

Een creatief en bedrijvig groepsdier ofte een ‘Doordachte Kapucijnaap’, dat is de totem die Marieke Van Ransbeeck ooit kreeg bij de scouts. En dan toch eentje die van vele doedelzak-markten thuis is. Voor het Tootsconcert maakt ze samen met enkele barokmuzikanten een avontuurlijke mix met Belgische en Scandinavische folk naast Franse barokmuziek.

Marieke Van Ransbeeck

Marieke Van Ransbeeck (°1994) studeerde Vlaamse doedelzak en barokmusette bij Jean-Pierre Van Hees in Gooik en aan de LUCA School of Arts, Campus Lemmens. Als eerste Belg studeerde ze ook aan verschillende conservatoria in Scandinavië waar ze de prestigieuze Nordic Master in Folk Music behaalde. 

Je hebt ze misschien al een keertje zien spelen in de Vlaamse Kanonnen bij Iedereen Beroemd (Eén). Haar voornaamste project is momenteel haar internationaal ensemble Marvara (BE, SE en DK) met wie ze zonet haar eerste cd opnam. Voor dit ensemble schrijft ze zelf energieke en feestelijke muziek met herinneringen aan een adembenemend avontuur in het Hoge Noorden. Haar recentste projecten in Vlaanderen zijn het swingende folkkwintet Hidrae en het frivole folkduo Queens of Baba.

Ze kreeg folk en traditionele muziek met de paplepel mee. Met haar artistieke missie ‘Bring folk to the people!’ wil ze zoveel mogelijk mensen betoveren met de levenslustige energie van folk. En daar zal haar grote voorbeeld Sandra Vabarna, de doedelzakgodin uit Estland, wel iets mee te maken hebben. Of de Engelse Kathryn Tickell, Northumbrian Smallpipes speelster uit Engeland met wil ze absoluut eens wil jammen.

Mocht Marieke binnen nu en tien jaar op Pukkelpop kunnen staan met een project, dan zou ze dit de max vinden en bovendien: mission completed! 

Meer info: Mariekevanransbeeck.co 

Bekijk het interview met Marieke Van Ransbeeck:

De Twintigers

Door de coronacrisis blijft vandaag een talentvolle generatie achter zonder publiek of podium. Voor hen willen we een extra inspanning leveren.

In het kader van onze twintigste verjaardag laten we de luisteraars vanaf volgende week kennismaken met twintig veelbelovende twintigers in De Twintigers