Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Twintigers: Mona Verhas

De Twintigers: Mona VerhasBlijf verwonderd!

Voor deze violiste is het alsof het pad zich vanzelf uitstippelt. Met een vanzelfsprekendheid en zonder twijfel, joviaal en ambitieus, volgt ze de weg die ze ingeslagen heeft. Resultaat? Een voorjaar met wel 50 concerten.

Mona Verhas

Mona Verhas (°1997) speelt viool van op haar vierde. Ze vindt meteen uitstekende leraars zoals Koen Rens, Erik Sluys en Alissa Margulis. Ze verlaat het conservatorium van Antwerpen en studeert verder in Frankfurt bij Erik Schumann waar ze ook een solistenopleiding volgt. Ze volgt vele masterklassen zoals bij Philippe Graffin, Julia Fischer, Barnabas Keleman, Renaud Capuçon en Miriam Fried.

Op dat uitgestippeld pad horen ook de nodige wedstrijden waar ze de volgende prijzen wint: Eerste Prijs in de Rotary Breughel wedstrijd, prijs Belfius Classics. In Cièza kaapt ze de Eerste Prijs bij ‘The International Soloist Competition’ en zo ook bij de ‘Soloist Competition Jeugd en Muziek Antwerpen’. In Düsseldorf wint ze de Tweede Prijs bij de ‘International Knopf Competition’. Ze wint ook een Förderpreis bij de ‘Chambermusic Competition ‘Polytechnischer Wettbewerb HfMDK Frankfurt’ en wordt finaliste bij de ‘International Ysaÿe Competition’ in Luik en in de ‘Vieuxtemps Competition’ in Verviers.

Op jonge leeftijd krijgt ze de kans om als solist met verschillende orkesten te spelen: ‘Brussels Sinfonietta’, ‘Prima La Musica’ , ‘Oost-Vlaams Symfonisch Orkest’, ‘AMAJ’, 'Ensemble Orchestral de Bruxelles’ en andere. Ze speelt geregeld met het orkest van De Munt/La Monnai en het Brussels Chamber Orchestra. Wanneer ze op tournee gaat met ‘Le Concert Olympique' o.l.v. Jan Caeyers komt ze in iconische zalen als de Philharmonie Berlijn, Festspielhaus Baden-Baden, Konzerthaus Vienna en de Elbphilarmonie Hamburg. Ze is plaatsvervangend aanvoerder 2e Viool bij het Antwerp Symphony Orchestra en kan in deze functie definitief starten in september 2022.

Ze wordt uitgenodigd op festivals zoals ‘Festival Oost-Vlaanderen’, ‘Arte Amanti Festival’, ‘B-Classic Festival Vlaanderen’, ‘Festival Pietrasanta In Concerto’, ‘Brussels Chopin Days’, het ‘Rheingau Musik Festival’, Pianofest Sint-Niklaas, Euterpe vzw, Klassiek Leeft Knokke, de Young Generation Concerten in Bozar Brussel, en andere.

Met haar eigen Sonoro Quartet volgt ze les aan het conservatorium in Amsterdam. Kwartetgenoten zijn Jeroen De Beer (viool), Seamus Hickey (altviool) en Paul Heyman (cello). Eind oktober wint het kwartet de derde prijs met nog twee speciale vermeldingen op de eerste editie van de Bartók World Competition voor strijkkwartet in Boedapest. 

Momenteel focust het ensemble op nieuwe projecten zoals hun voorstelling ‘Weg van César Franck’ waarmee de 200ste verjaardag van de Belgische componist gevierd wordt. Het kwartet bereidt zich voor op wedstrijden en gaat deze zomer op tournee naar Ierland en Nieuw-Zeeland. 

Mona is soms ook te spotten in andere ensembles zoals Bryggen – Bruges Strings en al eerder in Boho Strings. Ze vormt ook een duo met Wouter Valvekens (piano). 

De Twintigers

In 2022 kijkt Klara naar de toekomst en stelt de zender een generatie twintigers voor die het verschil maakt. De jonge muzikanten komen uit verschillende hoeken die tot de muziekradius van Klara behoren: klassiek, jazz en world.

Presentatie: Johannes Wirix-Speetjens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app