Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Twintigers: Nele Vertommen

De Twintigers: Nele VertommenBlijf verwonderd!

De Twintigers: ze zijn jong en dartel, maar barokhoboïste Nele Vertommen spant toch wel de kroon! Ze is 21 en zweeft als een elf gezwind door haar prille carrière. Een zilveren lepeltje bewaart ze als relikwie aan haar pelgrimstocht naar Leipzig, de stad van Bach. Voor hem spelen, maar dan wel als man, ziet ze in haar dromen. Opkomen voor de klimaatproblematiek als fervent liefhebber van woeste bergen, is de realiteit.

Nele Vertommen

Wie is Nele Vertommen?

Nele Vertommen (°1999) was als 5-jarige al geboeid door oude muziek, bij het horen van de Mattheüs-Passie van Bach. Het werd al snel duidelijk dat ze zo'n muziek ook zelf wilde kunnen spelen. Enkele jaren later startte ze met hobolessen bij Korneel Alsteens. Wanneer ze na 2 jaar spelen ontdekte dat die prachtige hobo-solo's uit de Mattheüs-Passie eigenlijk voor de barokhobo geschreven werden, ontstond het idee om barokhoboïste te worden. 

Op haar 14de begon ze met zelfstudie voor barokhobo, waarna ze zich op 15-jarige leeftijd studente kon noemen aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, in de klas van Marcel Ponseele. Na een tussenjaar in Den Haag waarin ze zowel barokhobo als blokfluit studeerde, ontving ze daar haar bachelor-diploma met grootste onderscheiding. Eenmaal terug in België rondde ze haar master in Brussel af, tevens met grootste onderscheiding. 

Tijdens haar studies was Nele al zeer actief aan het concerteren met ensembles als: Il Gardellino, A Nocte Temporis, Collegium Vocale Gent, Musica Gloria, La Chapelle Harmonique en La Petite Bande. Eind augustus 2017 was ze artieste in residentie op het Oostenrijkse festival “Trigonale”. Deze periode werkt ze samen met Beniamino Paganini (haar vriend) sterk aan de uitbouw van het ensemble Musica Gloria.

De Twintigers

Door de coronacrisis blijft vandaag een talentvolle generatie achter zonder publiek of podium. Voor hen willen we een extra inspanning leveren.

In het kader van onze twintigste verjaardag laten we de luisteraars vanaf volgende week kennismaken met twintig veelbelovende twintigers in De Twintigers