Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Twintigers: Oscar Beerten

De Twintigers: Oscar BeertenBlijf verwonderd!

Waar is Oscar? Deze Belgische folkviolist is al sinds 2015 actief in heel Scandinavië. Geboren in Colombia, studeert hij eerst in België, daarna in Noorwegen, Zweden en momenteel in Finland. Bovendien gaat hij vaak met vakantie in zijn geliefde Estland.

Oscar Beerten

De Belgische violist Oscar Beerten (°1997) verblijft en studeert momenteel in Helsinki (Finland). Met zijn duo Raske Drenge maakt hij nu al deel uit van de Nordic folk scene in Denemarken, Zweden, Noorwegen, Faeröer Eilanden en Estland. In Raske Drenge, wat zoveel wil zeggen als snelle jongens, vormt hij een duo met gitarist en vocalist Ragnar Finsson, afkomstig van de Faeröereilanden. Ze hebben elkaar leren kennen in Zweden, waar ze aan het Folk- en Wereldmuziek departement studeerden. Oscar zelf speelt op de Noorse hardangerviool (hardingfele), een viool met vier extra resonantiesnaren die meeklinken en de viool zo een breder en typisch Noors timbre bezorgt. Het duo speelt optimistische (new) folk met invloeden uit voornoemde landen maar ook uit Ierland, Frankrijk, Galicië (Noord Spanje) en Amerika. De band kreeg recent een Flanders Folk Award voor beste Live Band. 

Van opleiding een jazzviolist, trekt Oscar Beerten in 2018 op uitwisseling naar Zuid-Noorwegen en studeert er Noorse traditionele muziek op viool en hardangerviool. In 2019 behaalt hij zijn diploma aan de Malmö Academy of Music, het departement van folk- en wereldmuziek in Zweden. Momenteel vervolledigt hij zijn Master of Global Music & Teacher Pedagogy aan de Sibelius Academy in Finland. Ooit wil hij wel docent worden aan een hogere afdeling folk- en wereldmuziek 

Oscar Beerten is ook componist. In 2017 schreef hij muziek voor het audioboek ‘Wolf’ in België. Hij componeerde ook muziek voor een gemeenschapsproject met ex-gedetineerden in Finland, ‘Porttiteatteri’. 

Oscar is een muzikant met open vizier, geboeid door verschillende traditionele muziekculturen uit het Noorden maar ook door muziek uit Ierland, Amerika, Polen en Hongarije en ook uit Noord-Afrika. In zijn muziek probeert hij bruggen te slaan tussen Noord-Afrikaanse en Noorse traditionele muziek. 

De Twintigers

In 2022 kijkt Klara naar de toekomst en stelt de zender een generatie twintigers voor die het verschil maakt. De jonge muzikanten komen uit verschillende hoeken die tot de muziekradius van Klara behoren: klassiek, jazz en world.

Presentatie: Johannes Wirix-Speetjens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app