Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Twintigers: Samuel Ber

De Twintigers: Samuel BerBlijf verwonderd!

‘Een steentje in de verte gooien en het dan achterna lopen’. Dat is de levenswijsheid van de Brusselaar Samuel Ber (°1995) naar de figuur van Stalker uit de gelijknamige Tarkovsky-film uit 1979. Deze drummer studeert aan de jazzafdelingen in Antwerpen en Parijs, maakt een omweg naar Canada en Amerika en is intussen al uitgegroeid tot een veelgevraagde jazzdrummer.

Samuel Ber

En dat succesverhaal begon als vijfjarige met de fascinatie voor een groep djembespelers op straat. De ouders van Samuel nemen de juiste beslissing en droppen hem meteen bij een goede perscussie-leraar. Voor djembe is hij nog te jong, dan maar drums bij Manu Lurquin die hem meteen op het juiste pad zet. Samuel zet zijn studies verder bij Dré Pallemaerts, Jan de Haas en Teun Michiels aan de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Zijn master volgt hij aan het conservatorum van Parijs, waar Riccardo Del Fra de jazzafdeling leidt. In 2016 wordt hij selecteerd om deel te nemen aan de Banff International Workshop in Jazz & Creative Music o.l.v. Vijay Iyer. Banff Centre is Canada’s grootste school voor 'arts and leadership’.

Al in 2015 richt Samuel Ber het jazztrio Pentadox op en dit in de context van het Brusselse Jazzstation. De kern van de groep bestaat uit Sylvain Debaisieux, tenorsax en Bram De Looze, piano. Voor zijn muziek verkent hij de grenzen van jazz en geïmproviseerde muziek. Er is plaats voor elementen uit zowel jazz, klassiek, avant-garde, elektronische als hedendaagse muziek. Enkele maanden na de oprichting van Pentadox wordt de band finalist voor de B-Jazz International Contest. En in 2018 wint de band het Jong JazzTalent Gent. Deze muzikale avonturier nodigt ook vaak andere musici uit bij Pentadox zoals Guillaume Orti, altsax, Bo Van Der Werf, baritonsax en Nathan Wouters, contrabas.

Momenteel studeert Samuel Ber compositie in New York aan de ‘Steinhardt Music and Performing Arts Professions’. Hij componeert muziek voor eigen uitvoeringen waarin vrije improvisatie altijd een essentieel onderdeel blijft. ‘Je compose pour susciter l'improvisation’, componeren om de improvisatie uit te lokken. Zo beschrijft hij het zelf. Samuel Ber is ‘een fenomeen’ dat er nu al in slaagt een trio te vormen met Tony Malaby, een topsaxofonist uit New York en Jozef Dumoulin, de Belgische toetsenmeester. Dat deze ervaren improvisatoren met deze jonge snaak willen spelen, zegt al veel over het talent van Samuel Ber.

De Twintigers

In 2022 kijkt Klara naar de toekomst en stelt de zender een generatie twintigers voor die het verschil maakt. De jonge muzikanten komen uit verschillende hoeken die tot de muziekradius van Klara behoren: klassiek, jazz en world.

Presentatie: Johannes Wirix-Speetjens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app