Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Twintigers: Ward Dhoore

De Twintigers: Ward Dhoore Blijf verwonderd!

Ward Dhoore (1993) groeide op in een gezin waar altijd muziek werd gemaakt. Folkmuziek was er nooit ver weg. Samen met zijn broers Koen en Hartwin vormde hij tot vorige zomer de band Trio Dhoore. Nu speelt hij met Hartwin in de band Siger. Het aantal ensembles waar hij verder nog in speelt als gitarist, mandolinespeler of toetsenist is amper op één hand te tellen. Een overzicht.

Ward Dhoore

‘Zoiets willen wij ook doen’. Dat zei de 13-jarige Ward samen met zijn broers na een concert dat ze bijwoonden in hun dorp Sint-Lievens-Houtem. Ze zagen er Aedo, een groep bevlogen twintigers die in navolging van groepen zoals Fluxus en Laïs de folk in een eigentijds jasje verder op de kaart wilde zetten. Twee jaar later stond hij met zijn broers Koen en Hartwin op datzelfde podium. En van 2010 tot 2021 toerde hij met het Trio Dhoore door heel Europa, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Canada. In februari 2020 kreeg het Trio een 'Flanders Folk Award' met ‘August’ voor 'Beste Album'.
Als jonge kerel werd hij opgepikt door Maarten Decombel en Jeroen Geerinck om aan te sluiten bij Snaarmaarwaar, een akoestisch powerfolk trio.
Van 2016 tot 2019 was Ward ook actief als gitarist bij Estbel, een internationaal project met zijn broer Hartwin Dhoore (diatonische accordeon), Leana Vapper (doedelzak, stem) en Sänni Noormets (viool, stem) uit Estland. Op het repertoire 'Post Trad'-deuntjes en liedjes met invloeden uit zowel Estse als Belgische volksmuziek. In 2018 werd Estbel in Estland bekroond met een 'Golden Disc’ voor 'Beste Nieuwkomer'. Daaruit vloeide weer heelwat optredens zoals op Celtic Connections (Schotland), Underneath the Stars (Engeland), Linköpings Folkmusik Festival (Zweden), Viljandi Folk Music Festival (Estland), Dranouter Festival (België) en Kaustinen Folk Music Festival (Finland).
Sinds 2019 is Ward (Synths & Mandoline) ook lid van de band Spilar, een band die volksliederen brengt in het West-Vlaams, gearrangeerd in een donkere, warme sfeer. In februari 2021 werden ze genomineerd voor een ‘Flanders Folk Award' als 'Beste Album' én 'Beste Live Band'.
Samen met beeldend kunstenaar Lander Cardon heeft hij het duo Zonderland, een spannend project dat audiovisuele kunst maakt voor een breder publiek. Tijdens een live set met sfeervolle muziek gecomponeerd en uitgevoerd door Ward, schildert Lander op de muziek van Ward.
Ward is als een 'bedrijvige aardeekhoorn’ die van geen ophouden weet en graag de handen uit de mouwen steekt. Hij verbouwde zelf zijn huis en is ook de mede-oprichter van het platenlabel Trad Records. Melancholie is hem nochtans niet vreemd, zo ook een zekere nostalgie naar de jaren 60, naar de winter en naar het Hoge Noorden...

In samenwerking met Sabam for Culture

 

De Twintigers

In 2022 kijkt Klara naar de toekomst en stelt de zender een generatie twintigers voor die het verschil maakt. De jonge muzikanten komen uit verschillende hoeken die tot de muziekradius van Klara behoren: klassiek, jazz en world.

Presentatie: Johannes Wirix-Speetjens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app