Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De vele gedaantes van Igor Stravinsky

De vele gedaantes van Igor StravinskyKlassieke muziek

Op dinsdag 12 februari kan u in Klara Live rechtstreeks het concert beleven van het Budapest Festival Orchestra o.l.v. zijn bevlogen maestro Iván Fischer, vanuit de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Het Hongaarse toporkest brengt samen met het RIAS Kammerchor een ode aan Igor Stravinsky. Naast een aantal kleinere werken uit Stravinsky's Amerikaanse periode, staat de zelden gehoorde Psalmensymfonie en Le Sacre du Printemps - een van de meest fascinerende stukken ooit - op het programma.
foto van het Budapest Festival Orchestra in concert©Ian Douglas

Het Budapest Festival Orchestra olv. Iván Fischer

Het zwaartepunt van de avond is Le Sacre du Printemps, één van de meest bezwerende werken uit de muziekgeschiedenis. Bij zijn creatie in het Parijs van 1913 veroorzaakte het groot tumult, en meer dan 100 jaar later is het - zelfs zonder dans - nog steeds een sensationele belevenis. Stravinsky liet zich voor zijn balletmuziek inspireren door rituele dansen uit het prehistorische Rusland, die eindigen met de offerdans van een jong meisje. Het grote orkest, de vernieuwende schrijfwijze, het ongewone gebruik van de instrumenten – denk maar aan de fascinerende fagotsolo waarmee het stuk begint- en vooral het extatische ritme maakt Le Sacre du Printemps tot een revolutionair werk.

Foto van dirigent Ivan Fischer in concert© Marco Borggreve
maestro Iván Fischer

Maar eerst hoort u enkele totaal andere, neoklassieke gedaantes van Stravinsky. Four Norvegian Moods, Scherzo à la Russe en Tango schreef de componist in New York, o.m. voor Hollywood. Hij refereert op geheel eigen wijze naar o.m. muziek van Grieg en Rimski-Korsakov.
De Psalmensymfonie, voor koor en orkest is dan weer religieus geïnspireerd. Een prachtig werk met ontroerende momenten, maar ook weer met een ongewone bezetting. Want ondanks de uitgebreide blazersbezetting en twee vleugelpiano’s spelen er geen violen of altviolen mee. De Psalmensymfonie werd trouwens gecreëerd in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten in 1930.
In handen van het Budapest Festival Orchestra en sterdirigent Iván Fischer, die bekend staan om hun uiterst genuanceerde orkestklanken, wordt dit een muzikaal feest. Zij slagen er telkens weer in bekende werken zo te spelen, dat je ze a.h.w. herontdekt. Klara Live zorgt ervoor dat u erbij bent, met gastvrouw Nicole Van Opstal.

Volg het concert op Klara, Klara.be of via de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.