Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De vele levens van Gertrude Stein - Aflevering 1

De vele levens van Gertrude Stein - Aflevering 1Blijf verwonderd!

An American in Paris - en Alice. Het artistieke salon van Gertrude Stein (eerst met broer Leo, dan zonder) in de Rue de Fleurus in het Parijs van begin 20ste eeuw was een magneet voor jonge kunstenaars en schrijvers, die zowel over de vloer kwamen voor de briljante conversatie van Gertude Stein en de collectie avant-garde kunst, als voor de cucumber sandwiches en het scherpe, gefluisterde commentaar van Alice Toklas.
Gertrude Stein - foto Carl Van Vechtenfoto Carl Van Vechten

Gertrude Stein in 1934

Haar hele leven onderhield Stein contact met bekende avant-garde kunstenaars en schrijvers, Pablo Picasso, Henri Matisse, Ernest Hemingway, Ezra Pound.

Gertrude en Alice bleven in Europa tijdens beide oorlogen. In de Eerste Wereldoorlog reden ze met een Ford door Frankrijk als vrijwilliger voor het American Fund for the French Wounded, om hospitaalvoorraden en soms ook soldaten te vervoeren. Stein hield van dan af aan evenveel van auto’s (zij chauffeerde) als van honden, vooral witte poedels, en landschappen.

De vele levens van Gertrude Stein Aflevering 1
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

De vele levens van Gertrude Stein

Over het buitengewone leven en werk van de Amerikaanse Gertrude Stein (1874-1946). Experimenteel schrijver en verzamelaar van avant-garde kunst, partner van Alice Toklas met wie ze samen was tot haar dood, nu precies 75 jaar geleden. Stein was een vrouw met vele levens; magnetisch middelpunt van een artistiek salon in Parijs, bevriend met de jonge Picasso, Hemingway en Matisse. Gertrude en Alice overleefden als Joods-Amerikaans koppel de tweede wereldoorlog in een klein Frans dorp. Stein wilde als schrijver ‘portretten maken van dat ding leven.’ Die teksten vol herhalingen met kleine verschillen werden belachelijk gemaakt in de pers, maar met ‘De autobiografie van Alice B. Toklas’, een soort zelfportret dat ze via Alice’s stem vertelde; oogstte Gertrude eindelijk lof.

Kunnen Stein’s radicale literaire experimenten en onafhankelijke, autonome levenshouding en de gewoonheid waarmee ze dat leven opeiste, ons vandaag inspireren?

Een documentaire van Greet Van Thienen en Annick Lesage. Met Stein-kenner Sarah Posman, filosoof Julia Jansen en auteur en fan Gaea Schoeters. Op 19 en 26 september, 18 tot 20u, en achteraf als podcast.

“Each of us in our own way are bound to express what the world in which we are living is doing.” G.S.

Contact: stein@klara.be