Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De "verbindende" musicus Romina Lischka wint Ultima Muziek

De "verbindende" musicus Romina Lischka wint Ultima Muziek Kunst & Cultuur

De Oostenrijkse gambiste Romina Lischka, eerder in 2019 al genomineerd voor soliste van het jaar door Klara, haalt dit jaar de Ultima voor muziek binnen. Ze speelt in de eerste plaats de viola da gamba en is daarnaast dhrupad-zangeres en frontvrouw van haar ensemble Hathor Consort. De jury ziet haar als "een kunstenaar die voortdurend zoekt naar verbinding met andere culturen, stijlen en disciplines".
© Ultima's 2020

Romina Lischka wint de Ultima voor muziek.

Romina Lischka werd geboren in Wenen 1982. Ze leerde in 2006 de viola da gamba beheersen door haar studies bij Paolo Pandolfo in Zwitserland. Daarna volgde ze een master bij Philippe Pierlot aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en kwam zo in België terecht. Ze werkt als freelance gambiste met ensembles als Gli Angeli Genève, Il Gardellino en Collegium Vocale van Philippe Herreweghe. Die laatste Vlaamse dirigent is ook een van de laureaten van de Ultima’s dit jaar.

Naast haar activiteiten als gambiste zong ze als jong meisje ook dhrupad, Indische muziek. Die Noord-Indiase klassieke zang studeerde ze aan het Conservatorium van Rotterdam, maar ook in India zelf heeft ze ervaring opgedaan.

Haar diverse muzikale basis en interesses leidden tot de oprichting van een eigen ensemble; Hathor Consort. Dat strijkersensemble van gamba's is op 10 jaar tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de Europese concertpodia.

Verbindende artieste

Lischka’s repertoire toont niet alleen renaissance- en barokmuziek, maar ook improvisatie en hedendaagse muziek. Ze werkt graag samen met kwaliteitsvolle artiesten uit andere culturen en dat toont ze ook met haar ensemble Hathor Consort. Zo zet ze verschillende projecten op poten met kunstenaars uit andere disciplines. Het project A call to a prayer bijvoorbeeld, waarmee ze toerde voor de coronacrisis, zorgde voor verbinding tussen Franse barokmuziek, Indische dhrupad en Arabische zang. Of de samenwerking met de Duitse sopraan Dorothee Mields voor haar cd De pompoenhut van Köningsberg, die symbool staat voor een ontmoetingsplaats voor Europese artiesten tijdens de Dertigjarige Oorlog.

De jury beschrijft haar daarom als "een kunstenaar die voortdurend zoekt naar verbinding met andere culturen, stijlen en disciplines". De cultuurprijs is een bevestiging voor het vele prachtige werk dat de talentvolle muzikante en frontvrouw heeft verwezenlijkt en voor haar interessante samenwerkingen met musici en kunstenaars in binnen- en buitenland.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.