Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De vijf boeken die het leven van Chantal Pattyn hebben veranderd

De vijf boeken die het leven van Chantal Pattyn hebben veranderdKunst & Cultuur

Komende donderdag start het Klarafestival en dan zijn het voor Chantal Pattyn, netmanager van Klara en presentatrice van het kunstprogramma "Pompidou", nog drukkere tijden dan gewoonlijk. Maar lezen, dat blijft ze doen, zo vaak en waar ze maar kan. 'Slechts vijf boeken kiezen', vond ze dan ook een aartsmoeilijke opdracht die ze kreeg van de collega's van VRT NWS.
© VRT rr

De vijf boeken die het leven van Chantal Pattyn hebben veranderd

Donderdag start het Klarafestival. Het thema dit jaar is "Libera me". "Het gaat over de bevrijding, onze eigen existentiële bevrijding en vrijheid en hoe dat in elkaar zit", legt Pattyn gedreven uit. "De rode draad is ook het Faustiaanse thema, want je eigen bevrijding gaat soms ten koste van anderen. Heel veel componisten lieten zich door dit thema inspireren." Op het programma onder meer Teodor Currentzis, "een van de meest geweldige dirigenten van zijn tijd", en zangeres Barbara Hannigan die "The rake's progress" van Igor Stravinsky dirigeert. "Er staan trouwens buitengewoon veel vrouwen op de affiche", benadrukt Pattyn. "Ook in de klassieke wereld zijn de zaken aan het veranderen. Eindelijk!"

"Ik merk vaak dat het voor veel mensen op het Klarafestival over meer dan muziek gaat", zegt Pattyn. "Ik ben ervan overtuigd dat deze samenleving heel zwaar op de dool is. Mensen zijn onzeker en zoekende. Dat vertaalt zich politiek in vooral veel polemiek. Maar mensen willen ook nieuwe verhalen. Omdat de oude niet meer gelden. In die zoektocht naar zingeving merk ik dat kunst een heel belangrijke rol speelt. Ik kan betreuren dat niet elke Vlaming wekelijks naar de bibliotheek gaat of een concert bezoekt, en dat het onderwijs te weinig inzet op de kennis van onze cultuurgeschiedenis, maar ik ben niet pessimistisch. Mensen zijn niet dom. En iedereen heeft nood aan schoonheid en verbeelding. En aan andere manieren van kijken en denken. Sommige concerten op het Klarafestival zijn al maanden uitverkocht. Dat is het mooiste bewijs. Daar bovenop word je elke avond geconfronteerd met de virtuositeit van muzikanten. Hun leven lijkt heel plezierig, maar is eigenlijk waanzin, want muzikanten zijn topsporters."

 

In die zoektocht naar zingeving merk ik dat kunst een heel belangrijke rol speelt.
Chantal Pattyn

Als fervente lezer voedt Pattyn zich ook al haar hele leven met verhalen. "Ik lees overal, op de metro, in de trein, in mijn bed, ik heb altijd een boek bij. En een potlood om passages aan te duiden. Ik ruïneer mijn boeken, maar ik vind het ook niet zo erg. Ik leen ook heel graag boeken uit, maar ik krijg ze wel graag terug."

Dat boeken je leven kunnen veranderen, daar staat ze nogal sceptisch tegenover. "Stel je voor dat dat kon? Je voelt je even richtingloos, het overkomt ons allemaal. Je leest een goeie Murakami... daarmee ben je ook niet back on the tracks natuurlijk. Ik vond het dan ook een verschrikkelijke opdracht om een top 5 te maken. Zoveel boeken zijn voor mij belangrijk geweest op een bepaald moment. Maar of ze mijn leven hebben veranderd, dat weet ik niet. Ze hebben me wel gevormd. Ik merk wel dat de boeken die je leest als je 18, 19 bent, de meeste impact hebben: dat is het moment dat je aan je eigen Bildung (geestelijke vorming) begint, je bent nog een soort leeg vlak, een wit blad."

Uiteindelijk werd dit de lijst:

  1. "De conformist" - Alberto Moravia
  2. "Madame Bovary" - Gustave Flaubert
  3. "De uitvinder van de natuur" - Andrea Wulf
  4. "Het verdriet van België" - Hugo Claus
  5. "Marguerite Duras" - Laure Adler


Chantal legt haar selectie uitgebreid uit op de site van VRT NWS

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram

Klara Live - Klarafestival 2020

Van 12 maart tot en met 29 maart 2020 staat het Klarafestival centraal in Klara Live met een pak topconcerten. 

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klarafestival@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag, telkens vanaf 19 uur op Klara, klara.be en de Klara-appHou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app. Let op: omwille van auteursrechten zullen een aantal producties niet herbeluisterbaar aangeboden worden.