Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De viool van Mozart

De viool van MozartKlassieke muziek, CD

Sony Classical

Mozart en Koncz

Wie?

Christoph Koncz is de aanvoerder van de tweede violen bij de Wiener Philharmoniker en werkt op z'n nieuwste cd samen met het barokorkest Les Musiciens du Louvre 

Wat?

De vioolconcerto's van Mozart gespeeld op het instrument dat Mozart zelf bespeelde in de jaren waarin deze concerto's gecomponeerd werden 

Waarom moet u dit horen? 

De aantrekkingskracht van deze nieuwe integrale van de vioolconcerto's van Mozart is uiteraard het historische instrument waarop Koncz speelt. Een Beiers instrument dat Wolfgang waarschijnlijk cadeau kreeg van vader Leopold toen zoonlief op z'n 13de concertmeester werd van het orkest van de hofkapel in Salzburg. Het instrument is na de dood van Mozart van de ene eigenaar naar de andere gereisd, en kwam pas in 1956 in het bezit van het Mozarteum. Dit museum-instrument werd met behoorlijk wat moeite en na vele uren oefenen en 'warm-spelen' weer tot leven gebracht door Christoph Koncz. Hij heeft zelf alleen maar lovende woorden voor de "warme en intense klank van dit instrument waarmee ik in directe dialoog met Mozart sta." Einde citaat.

Christoph Koncz speelt deze concerto's met overgave en zin voor detail, kan duidelijk goed overweg met de kwaliteiten van het historische instrument, en zet zich niet boven het orkest. Ook daarom koos hij ervoor om niet met een dirigent te werken, maar zelf als solist Les Musiciens du Louvre in goede banen te leiden.

Een aanwinst is deze opname zeker, en een mooie aanvulling op de 'romantische' benadering van Arthur Grumiaux destijds en de meer recente gelauwerde en misschien eerder koele opname van Isabelle Faust. 

Praktisch? 

Uitvoerder : Violist Christoph Koncz en Les Musiciens du Louvre

Titel : Vioolconcerto's van Wolfgang Amadeus Mozart

Label : Sony Classical B08DC1P6SS

Mark Janssens