Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Wandeling, Robert Walser

De Wandeling, Robert WalserKunst & Cultuur

Fantastische novelle van Robert Walser (1878-1956) : leefde op kleine kamertjes en verbleef zijn laatste 23 jaren in een psychiatrische inrichting. Hij maakte graag lange wandelingen en schreef. Hij was op het eind uitgeschreven, maar nog niet uitgewandeld.

De Wandeling

Een schrijver vlucht weg van het lege vel papier voor hem, naar buiten. Hij wandelt door een kleine stad en door bos en open veld, opmerkzaam op elk detail. Zo nu en dan ontmoet hij iemand; een boekhandelaar, een belastinginspecteur, een dame, een zingend meisje en een reusachtige man genaamd Tomtsjak. Het verhaal begint zo:

'Op een morgen, toen mij de lust bekroop een wandeling te maken, zette ik mijn hoed op mijn hoofd, liep mijn schrijf- of spookkamer uit en de trap af om haastig de straat op te gaan. (..) Voor zover ik me herinner was ik toen ik de open, lichte straat op ging in een romantisch-avontuurlijke stemming die mij gelukkig maakte. Het ochtendleven dat zich voor mij uitstrekte leek me zo mooi alsof ik het voor de eerste keer zag.'

 Zijn laatste uitstap in de bergen maakte Walser op Eerste Kerstdag 1956, toen hij uitgleed, of zich op de gladde helling liet vallen, net geen tachtig jaar oud. Men vond hem dood in de sneeuw.

Nog een groot pluspunt aan deze uitgave is het essay van schrijver W.G. Sebald : 'Le promeneur solitaire - Ter herinnering aan Robert Walser' 

De Wandeling, Robert Walser, Lebowski Publishers, 2015
 

Wanderlust met Greet Van Thienen
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Cara Van der Auwera / Sieglinde Michiel / Clara De Decker / Sander De Keere

Samenstelling week: Els Van Hoof
Samenstelling weekend: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.