Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Warande neemt ons mee in De Nacht

De Warande neemt ons mee in De NachtKunst & Cultuur

Voor er kunstlicht bestond, was de nacht vol van duisternis. Dag en nacht waren twee verschillende werelden. De nacht had een eigen cultuur, met eigen rituelen, geuren, geluiden en regels. In De Warande in Turnhout loopt momenteel een tentoonstelling met werk van kunstenaars die zich lieten inspireren door de nacht. Kunsthistorica Elise Dupré trok er naar toe en bracht verslag uit in Espresso.
Foto van een wasbeer 's nachts

De nacht bood de mens de gelegenheid om te ontsnappen aan de alledaagse werkelijkheid, aan de sociale conventies en hiërarchieën.

Ook vandaag nog ervaren wij de nacht als een bijzonder moment. De nacht transformeert ons. Het kan een moment zijn om tot ons zelf te komen. Het kan ook een moment zijn om onszelf in te verliezen. Ook als we slapen gebeurt dit. Dromen en nachtmerries zorgen voor de verwerking van emoties.

Veel kunstenaars laten zich dan ook inspireren door deze wereld die tegelijk zo bekend en zo onbekend is. Die rust brengt en opwinding.

 

Omdat het thema zo ruim is opgevat, is er een bonte verzameling aan kunstenaars opgenomen. Dat maakt het een heel fijne tentoonstelling.
Elise Dupré

Er is werk te zien van o.a. Fred Bervoets, David Claerbout, Bieke Depoorter en Mattias De Craene, Brecht Evens, Francisco Goya, Harry Gruyaert, Pieter Jennes, Frans Masereel, Hans Op de Beeck, Léon Spilliaert en Dennis Tyfus.

De tentoonstelling De Nacht is te bezoeken van woensdag tot zondag en loopt nog tot 13 december.

Elise Dupré over de expo De Nacht in De Warande

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.