Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
In de week van 27 juli kleurt Nuits d'été impressionistisch èn Belgisch

In de week van 27 juli kleurt Nuits d'été impressionistisch èn BelgischKlassieke muziek

Maurice Ravel en Claude Debussy weven deze week een rode draad door Nuits d’été. Dat doen ze in het gezelschap van de Belgische componisten Robert Groslot, Joseph Jongen, Robert Herberigs, Marinus De Jong en Wim Henderickx. Op zaterdag 1 augustus is Klara Live rechtstreeks bij de start van het MA-festival in Brugge.
Robert Groslot al componerend aan de piano

Robert Groslot

Maandag 27 juli

Multitalent Robert Groslot (°1951) componeerde al tijdens zijn pianistencarrière, maar sinds 2009 schreef hij een ongelofelijk oeuvre, met o.a. 24 concerto’s bij mekaar. Zijn analytisch vermogen, zijn virtuositeit en kennis van het orkest helpen hem als meesterlijk orkestrator en maker van boeiende en contrastrijke partituren. Nuits d’éte licht een tipje van de sluier van zijn oeuvre op, met o.m. zijn vioolconcerto – wat was het moeilijk kiezen – Il silenzio svelato voor piano solo en een deel uit zijn Concerto voor orkest.
De live-cd van de dag is een opname van het strijkkwartet van Maurice Ravel uit de beginperiode van het Jerusalem Quartet.
 

Dinsdag 28 juli

Joseph Jongen (1873-1953) staat vanavond in de schijnwerpers. In de eerste helft van de 20e eeuw was hij een van de meest prominente componisten uit ons land, en nog steeds kennen zijn werken een grote populariteit, zowel in België als in het buitenland. Zo wordt zijn "symphonie concertante pour orchestre et orgue principal" op. 81 alleen al in de Verenigde Staten jaarlijks nog 300 maal uitgevoerd. Vanavond krijgt u een deel hieruit te beluisteren alsook kamermuziek van zijn hand. In de live-cd van vanavond horen we de onovertroffen Arturo Benedette Michelangeli in Gaspard de la nuit van Maurice Ravel.
 

Woensdag 29 juli

In Nuits d’été vanavond stellen we werk voor van Maurice Ravel, met een live opname van zijn pianoconcerto in G, uitgevoerd door Pierre-Laurent Aimard o.l.v. dirigent Pierre Boulez. Gefascineerd door Ravels nieuwe harmonieën en kleuren droeg componist Robert Herberigs in 1924 zijn suite voor piano Ariane aan hem op. Eerder was Herberigs (1886-1974) op reis door Europa omvergeblazen door de sensuele orkestweelde van Richard Strauss’ Salome. De echo’s ervan vind je in Cyrano de Bergerac voor hoorn en orkest uit 1912. Maar multitalent Herberigs was niet voor één gat te vangen en ging zijn eigen weg. Hij componeerde honderden werken in alle genres, schilderde en schreef romans, deels vanop zijn domein Rochecolombe in de Franse Ardèche. Daar wordt nu geen muziek, maar wijn geproduceerd.
 


Donderdag 30 juli

Marinus De Jong was een Belgisch componist van Nederlandse origine, zoals zijn voornaam al doet vermoeden. Hij werd geboren in 1891 als vijfde kind in een arbeidersgezin van twaalf en gaf al vroeg blijk van uitzonderlijk muzikaal talent. Dankzij mecenassen kon hij een professionele opleiding volgen aan het Antwerpse conservatorium. Zijn hele volwassen leven woonde hij in de Antwerpse Kempen. Hij hield van de natuur, die hem inspireerde tot sfeervolle werken zoals de 'Heidestemmingen' , een werk dat we horen met hemzelf aan de piano. Verder vanavond ook zijn mooie eerste pianoconcerto met Jozef De Beenhouwer.
Onze legendarische live opname komt van Claudio Abbado en het Luzern Festivalorkest: een sfeervolle interpretatie van La Mer van Claude Debussy.

 

Vrijdag 31 juli

“Charles-Valentin Alkan is een eminent talent. Als hij niet de reputatie geniet die hij verdient, dan is dat omdat hij te weinig van zich laat horen. Zijn composities beantwoorden niet aan de geijkte vormen die bij het merendeel van de solisten in de mode zijn." Zo schreef een criticus van La France Musicale in 1844. Pianist Marc-André Hamelin wijdde al verschillende cd-opnames aan deze originele Franse pianist-componist. In Wigmore Hall speelde hij de Fantasie voor de linkerhand, op. 76 in combinatie met orkestwerken van Chopin en Beethoven in bewerking voor piano solo.
Componist Wim Henderickx zoekt de luwte bewust op om te componeren. Oosterse filosofie en muziek vormen al jaren een bron van inspiratie, en vormen de humus voor Henderickx' herkenbare en heel persoonlijke klankwereld. De titels lichten al een tipje van de sluier op. Zo ook bij de twee werken van vanavond: 'In deep silence' voor gitaar en 'Makyo' - wat mysterieuze droomervaring betekent - voor marimba en strijkorkest.

 

Zaterdag 1 augustus: Klara Live rechtstreeks vanuit Brugge

Vanavond geeft Brugge het startschot voor een bijzondere editie van het MA Festival. Het initiële programma Mind/Body/Passion moeten we dit jaar missen. Maar MA dokterde een mooi alternatief uit: "your window into early music", het venster als symbool voor een verbinding tussen twee werelden: tussen het reële en het imaginaire, het sacrale en het profane, maar ook tussen het publieke en het private.
Capriola di Gioia, het knappe Brugse ensemble voor oude muziek verrast ons met de prachtige lamentaties van François Couperin, een topwerk uit het tweede decennium van de 18de eeuw.
 

Nuits d’été

Nuits d’été is het zomerse avondprogramma van Klara, van maandag tot en met zaterdag. Klassieke muziek bij de avondschemering: het is een perfecte combinatie. Dat magische moment ‘entre chien et loup’, wanneer de dag langzaam plaats ruimt voor de nacht. Met een knipoog naar het prachtige werk van Berlioz. En met aandacht voor live-muziek. Elke avond serveert Nuits d’été een legendarische live-opname op cd. Niet alleen Belgische muzikanten maar ook Belgische componisten zijn een vast ingrediënt van Nuits d’été. Elke aflevering komt een ander Belgisch componist aan bod, van Peter Benoit over Frédéric Devreese tot Kris Defoort. Nuits d’été is een programma met heerlijke muziek en veel ontdekkingen.

In juli en augustus hoor je bovendien elke week een gloednieuwe opname met Belgische en buitenlandse musici, gemaakt volgens de nieuwste Corona-voorschriften. Dan wordt Nuits d’été weer even het vertrouwde Klara Live. Corona-proof dus, maar eindelijk mogen onze musici dan toch uit hun kot.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Geertje De Ceuleneer
Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert 
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via nuits@klara.be.

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.