Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Week van de Belgische muziek op Klara

De Week van de Belgische muziek op KlaraBlijf verwonderd!

Maandag 8 tot zondag 14 februari vieren we ook op Klara de Week van de Belgische Muziek. Ontdek hier het volledige programma!

De Week van de Belgische muziek

Espresso (06-09u)

Op maandag start de ‘Week van de Belgische muziek’ in Espresso. Denken we dan aan muziek van Kurt Bikkembergs, Nicolas Lens, Philippe Boesmans, Annelies Van Parys, Luc Brewaeys, Dirk Brossé, Clemens non Papa, Johannes de Lymburgia, Henri Vieuxtemps of Guillaume Lekeu? Espresso vraagt het aan de luisteraars. Welke zijn hun favoriete Belgische klassieke componisten. Wie weet zitten er mooie ontdekkingen tussen? Muziek waar we nooit van hadden verwacht dat die in le plat pays geschreven zou zijn. En uiteraard laten we hun keuzes ook horen. Vive la Belgique!!

Klassiek Leeft (09-12u)

Klassiek Leeft hangt ook graag zijn karretje aan de trein van de week van de Belgische Muziek. Zoals van Klassiek Leeft en van Bart Stouten te verwachten valt, zal de Belgische muziek een ruim aandeel van de programmatie uitmaken, doorspekt met muziekgerelateerde poëzie.

Music Matters (12-14u)

Music Matters vraagt een aantal buitenlandse muzikanten die in België wonen of verankerd zijn een Belgisch werk te kiezen met korte commentaar. Vier ervan doen hun verhaal. O.a. deze worden aangeschreven Kiyotaka Izumi, piano (Durlet), Vitaly Samoshko, piano; Veronika Iltchenko, piano, Daniël Blumenthal, piano, Elisa Kawaguti, viool, Antigoni Goni, gitaar, Yuzuko Horigome, viool, Olsi Leka, cello, Jeroen Reuling, cello, Tatiana Samouil, viool, Justus Grimm, cello, Hans de Jong, sax, Eliane Rodrigues, piano, Polina Leschenko, piano, Amy Norrington, cello, Reitze Smits, orgel, Maximilian Lohse, viool, chef-dirigenten Elim Chan, Stéphane Denève, Kristiina Poska…

Maestro (14-17u)

Maestro blikt terug op de carrière van vijf grote Belgische musici, die ook buiten ons land op erg veel waardering konden rekenen:

 • Bas-bariton José van Dam (°1940, Brussel): hij zong in zowat alle bekende operahuizen en met de allergrootste dirigenten van zijn tijd, zoals Herbert von Karajan en Sir Georg Solti.
 • Mezzosopraan Rita Gorr (°1926, Zelzate -†2012, Dénia, Spanje): deze winnares van de Klara Carrièreprijs, editie 2002, schitterde in de opera van Antwerpen en de Munt, maar ook op de Bayreuther Festspiele, in de Metropolitan Opera in New York, de Scala van Milaan en het Royal Opera House, Covent Garden
 • Tenor Louis Devos (°1926, Brussel - †2015, Brussel): deze zanger, dirigent en geliefde pedagoog begon zijn carrière als altviolist, maar al snel werd zijn zangtalent ontdekt. Dirigenten als Ernest Ansermet, Bernard Haitink, Colin Davis en Pierre Boulez deden graag beroep op hem. Voor zijn ontdekking en later ook opname van de Messe des Morts van Gossec ontving hij, uit de handen van de Franse president Chirac, een ‘Grand prix du disque’.
 • Dirigent André Vandernoot (°1927, Brussel - †1991, Brussel): Vandernoot was dirigent en artistiek directeur bij De Munt, het Nationaal Orkest van België en bij wat we nu kennen als het Antwerp Symphony Orchestra. Daarnaast dirigeerde hij ook het symfonieorkest van de RTBf en enkele orkesten in Nederland
 • Dirigent André Cluytens (°1905, Antwerpen - †1967, Neuilly-sur-Seine, Frankrijk) : op zijn 9e (!) trad Cluytens het Antwerpse conservatorium binnen, en op zijn 16e studeerde hij er af, met eerste prijzen harmonie, contrapunt en piano op zak. Tijdens zijn succesvolle carrière zou hij o.a. dirigeren in Milaan, Wenen, Bayreuth en Berlijn. In deze laatste stad werd hij gastdirigent van de gerenommeerde Berliner Philharmoniker: de integrale opname van de symfonieën van Beethoven die hij met dit orkest opnam, geldt nog altijd als een referentie.

 

Klara Live (20-22u)

Tijdens de week van de Belgische muziek gaat Klara Live voluit voor Belgische componisten.

 • Maandag 8 februari legt Klara Live de klemtoon op muziek uit de Belgische romantiek, met o.m. het vioolconcerto van August De Boeck en 'La Mer' (1892) van Paul Gilson.
 • Dinsdag 9 februari is er de jazz van trompettist en componist Bert Joris. Een selectie uit live-opnames en zijn nieuwste cd met pianist Enrico Pieranunzi "Afterglow".
 • Woensdag 10 februari zendt Klara Live een concert uit met muziek van Wim Henderickx, uitgevoerd door het HERMESensemble en opgenomen in deSingel door Klara i.s.m. Podium19.
 • Vrijdag 12 februari neemt ons mee naar het Habsburgse hof in Praag omstreeks 1600 - pre-Belgisch dus - , waar de Antwerpse organist en componist Carolus Luython en de Mechelaar Philippus De Monte de muziek schreven. Een concert met de Capella Mariana opgenomen in het MAfestival 2019.
 • Zaterdagavond staat in het teken van de opera Pinocchio van Philippe Boesmans. De Belg Boesmans is al sinds 1985 composer in residence van De Munt.

 

Late Night (22-00u)

 • Late Night Jazz (maandag 8 februari) blikt terug op de 1.5 editie van Jazz Middelheim. Met Dez Mona, de band rond zanger Gregory Frateur en de Book of Many-tour. En met Aki, een nieuw jong jazzcollectief uit Antwerpen rond drummer en componiste Anke Verslype.
 • In Late Night Lab (dinsdag 9 februari) kiezen we archiefopnames van Ars Musica-concerten, met o.a. Walter Hus, Stephane Ginsburgh en Pierre Slinckx.
 • In Late Night World (woensdag 10 februari ) aandacht voor de muziek van Tuur Florizoone, Myrddin de Cauter en Wouter Vandenabeele, en de eerste Folk Awards.
 • En ook in Late Night Shift (donderdag 11 februari) grasduinen we in Belgische artiesten, met ondermeer de nieuwste releases van het An Pierlé Quartet "Wiga Waga" en (winnaar van een Klara) Merope met "Salos".

 

Take 6 (vrijdag 18-20u)

En dan op vrijdag 12 februari in Take 6 aandacht voor de muziek van Kris Defoort, Naïma Joris & Alex Koo.

Lees ook: