Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
In de wildernis, tochten door Wisconsin, Nevada, Californië en Alaska. John Muir

In de wildernis, tochten door Wisconsin, Nevada, Californië en Alaska. John MuirKunst & Cultuur

John Muir (1838 – 1914) is de man achter het natuurbehoud in de VS. Door zijn inspanningen werd onder meer Yosemite Park opgericht. In deze bundeling van zijn beste verhalen schittert zijn verwondering over de natuur door elke zin.

In de Wildernis, John Muir

Muir schreef op zo'n levendige manier over de wilde landschappen die hij verkende, dat je als lezer een beetje met hem mee reist. Heerlijk is ook het eerste, autobiografische verhaal over zijn jeugd in Wisconsin:

'In een holte aan de voet van een eik die ik op een koude winterdag had omgehakt, vond ik een arm grondeekhoorntje stijf bevroren in zijn behaaglijke nest van gras, (..). Ik nam hem mee naar huis en liet hem in de keuken geleidelijk aan ontdooien en warm worden, in de hoop dat hij weer tot leven zou komen, net zoals een keihard bevroren snoek die ik eens in een wak in ons meer had gevangen, en die zich, na voor het haardvuur te zijn ontdooid, uit de hand van de kokkin loswurmde toen deze hem wilde ontschubben, de tafel afstuiterde en ronddanste op de vloer, met prachtige sprongetjes alsof hij zijn weg terug naar het meer probeerde te vinden. '

Het verhaal over zijn moedige hondje Stickeen, dat altijd met hem meeliep, is onvergetelijk. '..vaak leek het alsof hij, als hij mijn blik opving, wilde zeggen: 'Was dat niet verschrikkelijk, wat wij samen op die gletsjer hebben meegemaakt?'

In de Wildernis. Tochten door Wisconsin, Nevada, Californië en Alaska, John Muir. Uitgeverij Van Oorschot, 2018

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.