Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De winnaars van de kortfilmcompetities op Film Fest Gent zijn bekend

De winnaars van de kortfilmcompetities op Film Fest Gent zijn bekendKunst & Cultuur

'hier.' van Joy Maurits is tijdens de slotavond van het kortfilmweekend op Film Fest Gent bekroond met de Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm. Vytautas Katkus won met 'Community Gardens' de Film Fest Gent Award for Best International Short. De Ace Image Factory & The Fridge Publieksprijs ging net als in 2016 naar Anthony Nti, ditmaal voor 'Da Yie'.
© Michiel Devijver

De winnaars van de kortfilmcompetities op Film Fest Gent zijn bekend

De internationale kortfilmjury, die dit jaar bestaat uit filmjournalist Neil Young (UK), regisseur Jayro Bustamante (GT) en grafisch ontwerper Amira Daoudi (BE), velde op zondag 13 oktober een oordeel over de kortfilmcompetities op Film Fest Gent.

'hier.' van Joy Maurits (LUCA School of Arts) kaapt de felgebeerde Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm ter waarde van 5.000 euro weg, geschonken door Amplo. Voor die prijs komen kortfilms van alle erkende filmscholen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel in aanmerking. Jurylid Jayro Bustamante legde uit hoe de jury aan zijn opdracht begon: "We waren oorspronkelijk nogal zenuwachtig omdat het een Belgische competitie is, maar toen we de films zagen, werd duidelijk dat het opkomend filmtalent in België zeer sterk is. Een winnaar kiezen was voor ons dan ook een hele opgave."
'hier.' handelt over de onbevangenheid van meisjes en jongens die elk met hun eigen wereld in een microkosmos samenkomen en verbinding zoeken. "Het was een sterke competitie met heel indrukwekkende deelnemers, maar we waren unaniem over de winnaar. In 'hier.' worden versnipperde beelden van de realiteit, bijna alsof er met een onzichtbare camera is gefilmd, tot kunst verheven via filmtechnieken als beeldvorming en montage, technieken die hier zijn gebruikt met een vaardigheid en een vertrouwen die frappant zouden zijn in elke context, maar des te opvallender in een studentenfilm," aldus de jury.
'Erpe-Mere' van Noemi Osselaer en 'Sun Dog' van Dorian Jespers kregen een speciale vermelding van de jury.

Naast de juryprijs is er ook de Ace Image Factory & The Fridge Publieksprijs, goed voor een postproductiebudget van 6.500 euro voor de regisseur. De prijs, bedoeld om jong en opkomend filmtalent te ondersteunen, ging dit jaar naar 'Da Yie' van Anthony Nti, die de prijs ook in 2016 al won met 'Boi'. Anthony Nti sprak de zaal zondagavond even toe: "Deze film was heel moeilijk om te maken en bijna was hij er niet gekomen. We hebben ervoor moeten vechten. Het was teamsport."

Voor de eerste keer werd de Europese kortfilmcompetitie uitgebreid tot een internationale competitie. De prijs voor Best International Short ter waarde van 5.000 euro ging naar 'Community Gardens' van Vytautas Katkus, "een uitstekend werk dat tegelijk doet denken aan rurale scènes uit de schilderijen van de Vlaamse renaissance en aan de immersieve technologieën van de 21ste-eeuwse virtual reality. Via vloeiend camerawerk en een complexe mise-en-scène roept de film een bepaalde plaats met zijn bijzondere bewoners op in een 360 gradenperspectief. De schrijver-regisseur gebruikt humor en gevoeligheid om van een individu in de context van zijn familie en kennissen een driedimensionale karakterstudie te creëren die tegelijk concreet en realistisch is, maar ook glinsterend enigmatisch", aldus de jury. 'L'immeuble des braves' van Bojina Panayotova kreeg een speciale vermelding.

De 46ste editie van Film Fest Gent loopt van 8 tot en met 18 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole. Meer informatie op www.filmfestival.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.