Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Zomer van Klara met Huelgas Ensemble, Ulrich Hauschild en Veerle Declerck

De Zomer van Klara met Huelgas Ensemble, Ulrich Hauschild en Veerle DeclerckBlijf verwonderd!

Elke week kiest een ensemble z’n mooiste opnames en tipt een concertprogrammator artiesten die hij, zij of hen moest missen. Deze week zijn dat Paul Van Nevel en Ulrich Hauschild en Veerle Declerck van Bozar.
© Luk Van Eeckhout

De productiefoto van Art of the Cigar uit 2005

Met meer cd’s op de teller dan het aantal actieve jaren van het Huelgas Ensemble, was er voor Paul Van Nevel, oprichter en artistiek leider, keuze te over. Al meer dan 40 jaar verdiept het ensemble zich in de polyfonie uit de middeleeuwen en renaissance. De naam verwijst daarom niet verwonderlijk naar een Spaans cisterciënzerklooster nabij Burgos, waar Van Nevel als vierentwintigjarige het befaamde Huelgas-manuscript ging bestuderen. Hun rijke discografie sleepte meerdere prijzen in de wacht waaronder de Duitse Echo Klassik en de Franse Diapason d’Or. 2020 was het jaar van de cd met de Missa pro mortuis van Simone De Bonefont.

Beluister de keuze van Paul Van Nevel hieronder.

Maandag

De Zomer van Klara - Huelgas Ensemble - da Palestrina

Dinsdag

De Zomer van Klara - Huelgas Ensemble - Jacob Clemens

Woensdag

De Zomer van Klara - Huelgas Ensemble - cd Utopia Triumphans

Donderdag

De Zomer van Klara - Huelgas Ensemble - The Art of the Cigar

Vrijdag

De Zomer van Klara - Huelgas Ensemble - Simone de Bonefont

Ulrich Hauschild is muziekdirecteur van Bozar. Samen met collega-programmator Veerle Declerck blikt hij terug naar het voorbije seizoen waarin heel wat gesnipperd is.

De Zomer van Klara - BOZAR - Berliner Philharmoniker en Kirill Petrenko
De Zomer van Klara - BOZAR - Nico and the Navigators
De Zomer van Klara - BOZAR - Jordi Savall
De Zomer van Klara - Bozar - Ghislieri Consort & Choir
De Zomer van Klara - Bozar - Romina Lischka

De zomer van Klara

Een en al klassieke vrijheid en blijheid deze zomer op Klara. Met een graai uit de beste cd’s van het voorbije seizoen, maar ook uit live-cd’s van topartiesten op internationale topfestivals. En waar het hart van vol is… wekelijks kiest en becommentarieert een muzikant vijf stukken muziek rond een thema dat hem of haar beroert.
In het weekend maakt Greet Van 't veld een persoonlijke keuze uit de berg van cd's die zich in de loop van 20 jaar Klara heeft opgestapeld. Cd's die we Klara's 10 noemden, en daarna De Keuze van Klara. Na 17u hernemen we tenslotte een concert van de Twintigers.

Presentatie: Katleen Van Bavel - Sander De Keere - Werner Trio - Sieglinde Michiel - Julie Van Bogaert - Carlo Siau - Tom Verheyden - Anne-Marie Segers - Nicole Van Opstal

Samenstelling: Bart Tijskens - Katleen Van Bavel - Sander De Keere - Greet Van 't veld - Ilya Lisser - Felicia Bockstael - Renate Weytjens - Hans Wils

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of zomer@klara.be.

De zomer van Klara, een hele zomer lang op weekdagen van 14 tot 17 uur en in het weekend van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog te herbeluisteren via de site en de app.