Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Zomer van Klara: Waldo Geuns kiest 5 iconische werken van Les Six

De Zomer van Klara: Waldo Geuns kiest 5 iconische werken van Les SixBlijf verwonderd!

De "Groupe des Six" of kortweg "Les Six": zes jonge, Franse componisten die hun stempel wilden zetten op Franse muziek. In 2021 is het exact 100 jaar geleden dat ze voor het eerst samenwerkten. Pianist en musicoloog Waldo Geuns kiest voor 'De Zomer van Klara' vijf iconische werken van Les Six.
© Getty / Isabey / Conde Nast Collection

Le groupe des Six (zonder Louis Durey) en Jean Cocteau op de Eifeltoren : Germaine Tailleferre, Francis Poulenc, Arthur Honegger, Darius Milhaud, Jean Cocteau en Georges Auric.

Zes jonge, Franse componisten. Vijf mannen en één vrouw: Germaine Tailleferre, Françis Poulenc, Arthur Honegger, Darius Milhaud, Louis Durey et Georges Auric.
Alle zes wilde ze een stempel drukken op de nieuwe Franse muziek, heel anders dan Debussy, Wagner of Strauss. Een zootje ongeregeld in de ban van de surrealistische schrijvers zoals Jean Cocteau en Paul Eluard en aangetrokken door de dadaïstische anarchie.

"L'art pour l'art" was hun motto: ze componeerden muziek om de muziek zelf, zonder 'betekenis' of bijbedoelingen. Een informele vriendengroep die uitgroeide tot een gekend gezelschap van componisten.

De groep bestond al in 1918, maar in 1920 werden de 6 jonge componisten door journalist Henri Collet "le groupe des six" genoemd. De eerste samenwerking van 'Les Six' dateert van 1921, toen ze elk een eigen bijdrage leverden aan een circus-achtige potpourri voor Jean Cocteaus absurdistische ballet Les mariés de la Tour Eiffel, over een bruidspaar en een struisvogel.

Pianist en musicoloog Waldo Geuns, die al eerder te gast was in de special 'Les Six' op Klara, kiest deze week 5 iconische werken van Les Six.

Over 'Les Six' in De Zomer van Klara, van maandag 12 juli tot vrijdag 16 juli, telkens na 16 uur.

De zomer van Klara

Een en al klassieke vrijheid en blijheid deze zomer op Klara. Met een graai uit de beste cd’s van het voorbije seizoen, maar ook uit live-cd’s van topartiesten op internationale topfestivals. En waar het hart van vol is… wekelijks kiest en becommentarieert een muzikant vijf stukken muziek rond een thema dat hem of haar beroert.
In het weekend maakt Greet Van 't veld een persoonlijke keuze uit de berg van cd's die zich in de loop van 20 jaar Klara heeft opgestapeld. Cd's die we Klara's 10 noemden, en daarna De Keuze van Klara. Na 17u hernemen we tenslotte een concert van de Twintigers.

Presentatie: Katleen Van Bavel - Sander De Keere - Werner Trio - Sieglinde Michiel - Julie Van Bogaert - Carlo Siau - Tom Verheyden - Anne-Marie Segers - Nicole Van Opstal

Samenstelling: Bart Tijskens - Katleen Van Bavel - Sander De Keere - Greet Van 't veld - Ilya Lisser - Felicia Bockstael - Renate Weytjens - Hans Wils

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of zomer@klara.be.

De zomer van Klara, een hele zomer lang op weekdagen van 14 tot 17 uur en in het weekend van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog te herbeluisteren via de site en de app.