Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De zomerexpo's van Pompidou

De zomerexpo's van PompidouKunst & Cultuur

Pompidou neemt een pauze, maar we laten u niet met een lege agenda de zomer in gaan. Onze recensenten selecteerden de tentoonstellingen die u absoluut nièt mag missen.
affiche en plein air

En plein air

Jeroen Laureyns, van het Agentschap voor Geestelijke Gastarbeid, somt op wat u absoluut niet mag missen. 

En plein air, Boverie, Luik.

In Luik ging recent met veel bombarderie het vernieuwde Musée de Beaux-Arts open. Er werd een nieuwe vleugel bijgebouwd, de vaste collectie met enkele opmerkelijke avant-garde meesterwerken die men voor de oorlog van de nazi's heeft gekocht kreeg een nieuw onderkomen en voor een eerste tijdelijke tentoonstelling met kunst in 'plein air' werkte men samen met het Louvre. Benieuwd of dit met een even groot elan gepaard gaat als wat Mons vorig jaar als culturele hoofdstad presteerde. (Nog tot 15 augustus)

P Modersohn-Becker
P Modersohn-Becker

Paula Modersohn-Becker, Musée d'art moderne de la ville de Paris

Jonderd jaar na haar vroegtijdige dood krijgt deze briljante kunstenares in de artistieke stad van haar dromen eindelijk de grote overzichtstentoonstelling waarnaar ze zo verlangde. Paula Modersohn-Becker was een Duits en vrouwelijk equivalent van Van Gogh: geniaal, miskend, expressionistisch avant-la-lettre, een zeer goede briefschrijfster, een komeet-achtige ontwikkeling op tien jaar tijd en veel te jong gestorven. En misschien nog altijd veel te weinig bekend bij het grote publiek. (Nog tot 21 augustus.)

De jaren 80, begin van het nu? Van Abbemuseum, Eindhoven.

Nu de jeugd zich al enige jaren in de kledij van de jaren 80 hult, verdiepen ook de musea zich in deze periode. Het Van Abbemuseum kijkt terug naar deze tijd waarin in Nederland de tegencultuur zwaar strijd leverde tegen het establishment ('geen woning, geen kroning!), terwijl in het VK de zwarte gemeenschap begon aan het lange proces van cultureel zelfbewustzijn na de vernederingen van het kolonialisme. Of die studie van de emancipatorische tegenbewegingen de contestatie in het verleden begraaft of zorgt dat de vonk naar vandaag overspringt, is de kritische vraag die ik me bij een bezoek aan deze tentoonstelling zou stellen. (Nog tot 21 september.)

'What people do for money', Manifesta 11, Zürich.

Nog lang voor de financiële crisis uitbrak, werd deze Europese biënnale opgericht. Ondertussen kreunt Europa onder de manke constructie van de euro en heeft het neoliberalisme al haar maagdelijkheid verloren. Ik ben dus zeer benieuwd naar wat Christian Jankowki en zijn team onder de noemer 'What people do for money' zullen brengen. Knopen zij opnieuw aan bij de geloofwaardige antikapitalistische traditie van de historische avant-garde, of blijven zij opnieuw steken in een modieuze en ongevaarlijke vorm van pseudo-activistische kunst? (Nog tot 18 september.)

Holy Molecule, Honoré d'O, Muzee, Oostende.

In het recent verschenen boek 'De sculptura' van Philip Van Isacker waarin 27 meesterwerken uit de wereldgeschiedenis van de beeldhouwkunst besproken worden, neemt een werk van deze Gentse taoïstische beeldhouwer een belangrijke plaats in. In Oostende blikt hij voor een eerste keer terug op zijn oeuvre. Een bezoek aan het Muzee biedt meteen ook de mogelijkheid om de nieuwe permanente zalen gewijd aan Spiliaert en Ensor te bezoeken. (Nog tot 4 september.)

 

holy molecule
holy molecule

En ook Sam Steverlynck is uw gids in culturele komkommertijden.

Sammy Baloji & Filip De Boeck en Simon Denny. Wiels, Brussel. 

Wiels blijft de ene toptentoonstelling na de andere afvuren. Ook de huidige expo’s zijn weer een schot in de roos. Sammy Baloji en Filip De Boeck werpen een antropologische blik op stedenbouwkundige evoluties in Congo, terwijl Simon Denny de vormtaal van de NSA onder de loep neemt. (Nog tot 14 augustus.)

sammy baloji
sammy baloji

Aglaia Konrad, Museum M, Leuven.

Dat tentoonstellingen rond architectuur meer kunnen zijn dan zwart wit foto’s van vervallen gebouwen of maquettes bewijst Aglaia Konrad met haar prachtige expo in Leuven. Ze brengt een eerbetoon aan architectuur die haar begeisterd heeft en doet dat met video’s, foto’s, publicaties en sculpturale installaties. Knap is ook het tentoonstellingsdisplay dat werd ontworpen door Kris Kimpe. (Nog tot 18 september.)

Prouvé - Takis, La Patinoire Royale, Brussel.

Een van de opmerkelijkste galeries in Brussel – qua architectuur althans – is La Patinoire Royale. Ondergebracht in een prachtig gerestaureerde rolschaatspiste uit de 19e eeuw is de plek ronduit verbluffend. Een ruimte die uitnodigt tot monumentale werken. En dat is het minste wat je kan zeggen van het prachtige paviljoen van Jean Prouvé uit 1957 dat speciaal voor de gelegenheid werd overgebracht. Meubelstukken van Prouvé en sculpturen van Takis vullen het geheel aan. (Nog tot 23 juni.)

Dominique Gonzalez- Foerser, Z20, Düsseldorf. 

Een opera in de jungle, een kamer waar het licht voortdurend verandert of een schuilkelder voor regenbuien, het zijn maar een paar installaties waarmee de Franse kunstenares Dominique Gonzalez-Foerster de bezoeker in Z20 in Düsseldorf steeds onderdompelt in een ander universum. Eén grote trip! (Nog tot 7 augustus.)

Dominique Gonzalez-Foerster
Dominique Gonzalez-Foerster

Ook onze redacteur Marc Wullaert deelt wat u deze zomer niet mag missen. 

Clara Peeters - Aan tafel! Rockoxhuis, Antwerpen

Over Clara Peeters is zeer weinig geweten. We kennen haar vooral van de 39 schilderijen die ze ons heeft nagelaten. Als een van de zeldzame vrouwelijke schilders in de 17de eeuw blonk zij uit in bijzonder verfijnde stillevens. Zij was een pionier van het genre die ons met haar ontbijttafels en visbuffetten een blik op het dagelijks leven van de rijke burgerij in Antwerpen in die tijd gunt. Om het plaatje volledig te maken worden de schilderijen aangevuld met authentieke gebruiksvoorwerpen. Nadien reist deze tentoonstelling naar het Museo Nacional del Prado in Madrid. (Nog tot 2 oktober.)

Lumumba door Luc Tuymans
Lumumba door Luc Tuymans

Luc Tuymans, Glasses. MAS, Antwerpen

Antwerpen is de thuisstad van Luc Tuymans en sinds de installatie van zijn mozaïek aan het MAS is dat ook een beetje ‘zijn’ museum. Ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van het museum wordt er nu een uitgebreide selectie uit zijn omvangrijk oeuvre samengebracht onder de noemer Glasses. Driekwart van de geportretteerde figuren op zijn doeken bleken tot zijn eigen verrassing een bril te dragen. Dat vroeg om een thematentoonstelling die achter het masker - wat de bril vaak is - tracht te kijken. (Nog tot 18 september)

The Velvet Underground – New York Extravaganza. Philarmonie de Paris. 

De allereerste VU-reünie vond plaats in 1972 in de Bataclan in Parijs. Daar stonden Nico, Lou Reed en John Cale voor het eerst weer samen op het podium na het uiteenvallen van de legendarische groep in 1970. Het stond dus bijna in de sterren geschreven dat de eerste grote tentoonstelling rond The Velvet Underground in Parijs zou plaatsvinden. Naast het verhaal van de groep - die toen voor geen meter verkocht en enkel in achteraf zaaltjes speelde - wordt ook een beeld geschetst van het artistieke klimaat van het New York van de jaren zestig. (Nog tot 21 augustus.)

peter rogiers
peter rogiers

Peter Rogiers - Cluster. Middelheimmuseum, Antwerpen. 

Na een eerste kleine tentoonstelling in 2000 is de beeldhouwer Peter Rogiers opnieuw te gast in het Middelheimmuseum. Deze maal ziet hij het groot. De nieuwe expo brengt een overzicht van 20 jaar werk en 17 nieuwe werken. Rogiers heeft zijn beelden de strijd laten aangaan met de natuur van het park en de vaste collectie van het museum in een reeks clusters. In het Braempaviljoen schitteren een aantal kleinere beelden – de zgn. figurines – naast een grote greep uit zijn grafisch werk. (Nog tot 18 september.)

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.