Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beluister nu alvast aflevering 1 van De Zonnekoning!

Beluister nu alvast aflevering 1 van De Zonnekoning!Blijf verwonderd!

Het stond in de sterren geschreven dat Johan Op de Beeck ooit een boek aan De Zonnekoning zou wijden. ‘Het zat hem in het bloed’ zegt hij zelf. Na zijn avonturen met Napoleon en daarvoor de Franse Revolutie, en nog daarvoor De Verlichting, kon het niet anders dat hij zou uitkomen bij ‘Le Grand Siècle', de 17de eeuw, de eeuw van Louis Quatorze. Aflevering 1 wordt uitgezonden op verkiezingsdag en misschien hoort u dan liever uitslagen. Daarom kan u de podcast nu al beluisteren en downloaden!

Cover De Zonnekoning

Op vijfjarige leeftijd werd Louis koning, en zou dat 72 jaar lang blijven. Hij was de uitvinder van het absolutisme: de totale macht bij de gratie van God. Zijn symbool was dan ook de zon, die alles verlicht en waarvan iedereen afhankelijk is.

Het onderontwikkelde en feodale Frankrijk vormde hij tot een gecentraliseerde staat die de machtigste natie van Europa werd. Zijn leven was een wervelwind van intriges, minnaressen, mysteries en fenomenale kunst- en bouwprojecten. Eeuwige roem verwierf de Zonnekoning dankzij Versailles, een van 's werelds mooiste kastelen. Maar Lodewijk XIV voerde ook tientallen jaren oorlog, zeer vaak bij ons in de Lage Landen. Toen hij enkele dagen voor zijn 77ste verjaardag overleed, overleefde hij bijna al zijn familieleden en liet een legende na die tot op heden intrigeert en inspireert.

10 weken lang doet meesterverteller Johan Op de Beeck het levensverhaal van De Zonnekoning uit de doeken. Verwacht u aan een weergaloos verhaal , vol van anekdotes, soms smakelijk, soms bijzonder onsmakelijk en gruwelijk. En de acteur die Louis XIV grandioos vertolkt in deze reeks, is Door van Boeckel.

Uiteraard zal de hele reeks ook als gratis podcast downloadbaar zijn. We hebben een trailer online gezet, zodat u nu alvast kan abonneren en u geen enkele aflevering mist! Dat kan via iTunes en / of Apple Podcasts, Google Podcasts en uiteraard ook via de RRS-feed. >> Twijfelt u welke link u best gebruikt? Klik dan hier en neem een kijkje op onze uitgebreide podcast-pagina's

Dat eerste voorsmaakje kan u via de audiospeler onderaan dit artikel ook beluisteren en downloaden...

Vanaf 14 oktober 2018, 10 zondagen lang, telkens van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast.


De Zonnekoning - Aflevering 1
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

De Zonnekoning

10 weken lang doet meesterverteller Johan Op de Beeck het levensverhaal van De Zonnekoning uit de doeken. Verwacht u aan een weergaloos verhaal , vol van anekdotes, soms smakelijk, soms bijzonder onsmakelijk en gruwelijk.

Presentatie: Johan Op de Beeck

Productie: Rolly Smeets & Annick Lesage

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via zonnekoning@klara.be

Vanaf 14 oktober 2018, 10 zondagen lang, telkens van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast.