Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De zus van ... en zoveel meer!

De zus van ... en zoveel meer!Klassieke muziek

Pianiste Hephzibah Menuhin was de zus van violist Yehudi Menuhin. 40 jaar geleden overleed zij. Warner Classics brengt haar opnames uit op 9 cd's en 2 dvd's. We luisteren mee, in Maestro, vanaf maandag 12 april.

Hephzibah en Yehudi Menuhin

Hephzibah Menuhin was net als haar broer een fantastische muzikante. Hij als violist, zij aan de piano. Maar toch zouden hun levens heel anders verlopen. Yehudi was de meest bezadigde van de twee, en van hem werd - als man - veel meer aanvaard dat hij een leven in en met de muziek zou uitbouwen. Toch waren het allebei ook vrije geesten die geloofden dat kunst en verantwoordelijkheid niet gescheiden konden worden. Een kunstenaar, een muzikant is iemand die een engagement meedraagt. Muziek gaat niet alleen over schoonheid en ontroering, muziek roept mensen ook op tot humanisme, tot menselijkheid.

Hephzibah en Yehudi Menuhin

Al op heel jonge leeftijd spelen broer en zus Menuhin samen. Als 'wonderkinderen' hoeven ze voor elkaar niet onder te doen. De opnames die ze in de jaren '30 maakten zijn een sprankelend voorbeeld van twee jonge mensen die elkaar perfect aanvoelen en die op een heel spontane en tegelijk doorleefde manier partituren tot leven brengen. Het heeft iets aandoenlijks, en klinkt vandaag als nostalgie uit lang vervlogen tijden.

Meer dan haar broer Yehudi zal Hephzibah wat gewrongen zitten tussen haar privé-leven en de muziek. Ze blijft spelen en optreden, maar de mannen in haar leven spelen ook een grote rol. Na een eerste mislukt huwelijk waardoor ze in Australië terechtkomt, begint ze een affaire met een man die net als zij de wereld wil veranderen. Samen zetten ze stichtingen op, projecten, acties, en die laten Hephzibah zien als een vooruitstrevende vrouw. Een vrouw die opkomt voor de rechten van minderheden, armen, en iemand die een mening heeft over mistoestanden en conflicten in de na-oorlogse wereld.

"Geen vrijheid zonder verantwoordelijkheid!"

Meteen na de Tweede Wereldoorlog bezoekt Hephzibah Menuhin een voormalig concentratiekamp. De Joodse vrouw wordt zich daar meer dan ooit bewust van haar Joodse identiteit, en wat die identiteit kan betekenen in een post-Holocaust wereld. Het zal haar engagement naar de wereld toe alleen maar verdiepen.

In 1981 sterft ze aan kanker. Op nieuwjaarsdag, in Londen. Ze is dan 60 jaar.

Haar broer Yehudi overlijdt in het voorjaar van 1999. 

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.