Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
DEDAPONTETRILOGIE van Deschonecompanie en Muziektheater Transparant

DEDAPONTETRILOGIE van Deschonecompanie en Muziektheater Transparant Blijf verwonderd!

Onlangs was het derde luik van dit project, nl. Le Nozze te zien in de Munt. De hele trilogie komt op 21 maart naar Opera Vlaanderen en in mei naar de Operadagen Rotterdam. Het gaat hard voor de jonge regisseur Tom Goossens: wat in 2017 startte als een project voor een masterproef aan het KASK is inmiddels volwaardig muziektheater geworden. De aanpak van regisseur Tom Goossens en pianist Wouter Deltour maakt de drie opera's toegankelijk maar het blijft gesofistikeerd.
DEDAPONTETRILOGIE van Deschonecompanie en TransparantTransparant

DEDAPONTETRILOGIE van Deschonecompanie en Transparant

Ze komen tot een ingenieuze vervlechting van opera en gesproken theater en hanteren daarbij een sappig Vlaams dat samenvalt met de Italiaanse gezongen tekst. Opvallend zijn de complexe ensembles in Le Nozze waarin een soort spreekgezang van de acteurs versmelt met de operazang terwijl piano en saxofoon zorgen voor de muzikale textuur. Het metrum en de melodievoering in de partituur van Mozart blijven overeind en dat is knap! De scenografie is minimalistisch (een signatuur van Goossens) met slechts enkele attributen zoals paspoppen waar de acteurs soms achter gaan staan en dan veranderen in een ander personage. Alle "imbroglio" die te vinden is bij Mozart en Da Ponte is aanwezig in deze trilogie, evenals de humor (!) vertaald naar onze hedendaagse leefwereld. Warm aanbevolen!

09-03-2020 Sylvia Broeckaert

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 14 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.