Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Delius - Elgar - String Quartet - Villiers Quartet

Delius - Elgar - String Quartet - Villiers QuartetKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Villiers Quartet. Label Naxos 8.573586.
Hoes van de Delius en Elgard-cd van Villiers Quartet

Villiers Quartet in de strijkkwartetten van Delius en Elgar

Programma: Frederick Delius: Strijkkwartet in e; Sir Edward Elgar: Strijkkwartet in e op.83.

Ook voor de generatie van Britse musici en componisten die de Eerste Wereldoorlog meemaakten, was het zoeken naar een juist (artistiek) antwoord op de soms nauwelijks te bevatten verschrikkingen. Edward Elgar en Frederick Delius, bijna perfecte tijdgenoten maar heel verschillende persoonlijkheden, waren te oud om nog in militaire dienst opgeroepen te worden, maar de oorlog zou wel een grote invloed uitoefenen op hun latere werk.


Toen de oorlog uitbrak wierp Elgar zich meteen en met veel energie in allerlei muzikale activiteiten die het moreel van het publiek hoog moesten houden. Maar toen de berichten van het vasteland steeds gruwelijker werden, stortte hij in de loop van 1917 mentaal in. Samen met zijn echtgenote verhuisde hij naar het platteland, en daar zette hij zich aan het componeren van een reeks van drie nieuwe kamermuziekstukken: de vioolsonate, het pianokwintet en het strijkkwartet. In die periode ontstond ook zijn bekende, nostalgische celloconcerto. Zijn driedelige strijkkwartet is een wrang, nerveus, verinnerlijkt en lyrisch werk.


Delius en zijn echtgenote pendelden in de beginjaren van de oorlog tussen Frankrijk, hun nieuwe vaderland, en Engeland. Het was uiteindelijk in zijn geliefde huis in Gréz-sur-Loing dat Delius zijn strijkkwartet in 1917 zou voltooien. Maar omdat hij niet tevreden was over het eindresultaat herwerkte hij het een jaar later: hij voegde een scherzo toe, bracht wijzigingen aan in de hoekdelen en herschreef het trage deel Late Swallows. Het mooie aan deze nieuwe Naxos-uitgave is dat de leden van het Villiers Quartet ook de originele versies van de eerste twee delen hebben opgenomen.


Dat Britse Villiers Quartet, opgericht in 2011, is een ensemble dat gespecialiseerd is in 20e-eeuwse Engelse muziek. Het nam eerder, ook voor Naxos, al strijkkwartetten op van onbekende componisten als Robert Still en Peter Racine Fricker. Zij spelen hier het weinig bekende strijkkwartet van Delius met passie, een mooie concentratie, toewijding en ritmische precisie. Ook in het werk van Elgar brengen ze verfijning, kracht en vooral een grote emotionele intensiteit.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel