Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Denis Kozhukhin - Tsjaikofski - Grieg

Denis Kozhukhin - Tsjaikofski - GriegKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Denis Kozhukhin, piano; Radio Symfonieorkest Berlijn o.l.v. Vassily Sinaisky. Pentatone classics PTC5186 566.
Hoes van de cd van Denis Kozhukhin

De eerste cd van Denis Kozhukhin bij Pentatone

Programma: Peter Tsjaikofski: Concerto nr.1 in bes voor piano en orkest op.23; Edvard Grieg: Concerto in a voor piano en orkest op.16

De Russische pianist Denis Kozhukhin: die kennen we natuurlijk nog van de Koningin Elisabetwedstrijd, editie 2010, die hij won met een indrukwekkende vertolking van het tweede pianoconcerto van Sergej Prokofjev. Intussen is hij 30, en is hij uitgegroeid tot een intelligente, voortreffelijke muzikant, die wereldwijd in de grootste zalen en met de meest prestigieuze orkesten optreedt.

Zijn discografie is nog niet zo omvangrijk: voor het label Onyx nam hij al cd’s op met sonates van Haydn en Prokofjev, en hij is ook te horen op Martha Argerich & Friends: Live from the Lugano Festival 2011, in het trio élégiaque van Rachmaninov, samen met Renaud Capuçon en Yan Levionnois.

En nu, voor zijn nieuwe label Pentatone, waarbij hij een exclusiviteitscontract tekende, is er zijn eerste cd met concerto’s, en wat voor concerto’s: het eerste van Tsjaikofski en het al even beroemde concerto in a van Edvard Grieg. In een kort voorwoord in het cd-boekje schrijft Kozhukhin: “Deze twee stukken zijn al honderden keren uitgevoerd en opgenomen, en toch zijn ze nog altijd uitnodigend en aantrekkelijk voor elke nieuwe generatie van muzikanten en toehoorders." En het mooie is, dat hij dat op deze cd schitterend en overtuigend aantoont!

Het openingsdeel van het concerto van Tsjaikofski vertolkt Kozhukhin met een formidabele beheersing; dit deel is er voor hem duidelijk niet om zijn technische kunnen te demonstreren, al speelt hij natuurlijk met een grote virtuositeit, maar dan wel een virtuositeit die perfect ten dienste staat van het muzikale betoog. Ook mooi is de voortdurend aanhoudende spanning, die nooit helemaal lijkt op te lossen. Zelfs de fameuze slotcadens, die bij minder bekwame pianisten niet meer oplevert dan wat loos uiterlijk vertoon, krijgt bij Kozhukhin een poëtisch, bijna filosofisch karakter: zelden waren Rachmaninov en Skrjabin zo dichtbij in deze muziek. Solist en dirigent, hier de ervaren Russisiche dirigent Vassily Sinaisky, hebben duidelijk heldere afspraken gemaakt, zodat het orkest, het wendbare en oerdegelijke Radio Symfonieorkest Berlijn, en de pianist precies op dezelfde golflengte zitten. Het gevoelig, verfijnde, bijna kamermuzikaal uitgevoerde andantino semplice, met een briljant openbloeiende middendeel, zou dan weer bijna uit een concerto van Chopin kunnen komen. In de energieke finale mogen de remmen wat losser, al krijgt ook hier, bij solist en orkest, alles met grote helderheid en precisie perfect zijn plaats.

Dezelfde technische en emotionele beheersing toont Denis Kozhukhin daarna in zijn krachtige en lyrische aanpak van het pianoconcerto van Grieg, waarvan hij vooral toch de typisch volks-Scandinavische charme lijkt te willen benadrukken. En opnieuw ook toont het orkest zijn grote klasse (de delicate partijen van de blazers in het adagio bijvoorbeeld).

Een pracht-cd om U alvast in stijl op te warmen voor de komende Elisabethwedstrijd!

Bart Tijskens

Klara's oordeel