Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Der fliegende Holländer landt in Antwerpen

Der fliegende Holländer landt in Antwerpen Klassieke muziek

De opera Der fliegende Holländer van Richard Wagner gaat terug op een oude sage. Heel wat kunstenaars hebben zich erdoor laten inspireren. Maar het is vooral dankzij deze opera dat het verhaal over het spookschip bekend werd.
Opera Vlaanderen: Der fliegende Holländer van Richard Wagner.

Opera Vlaanderen: Der fliegende Holländer van Richard Wagner.

Wegens godslastering is de Hollander gedoemd om eeuwig op de wereldzeeën te varen. Alleen een vrouw die de kapitein eeuwige trouw zweert, kan hem verlossen van de vloek. In de gedaante van Senta meent de Hollander haar te hebben gevonden. Beiden zijn ze outsiders die hetzelfde verlangen hebben “naar het nieuwe, nog niet aanwezige maar reeds voorvoelde”, zoals Richard Wagner het zelf verwoordde.

De Duitse regisseuse Tatjana Gürbaca situeert deze opera (creatie Dresden / 1843) in een gemeenschap die kampt met spirituele leegte en die helemaal gefocust is op geldgewin. Een competitieve wereld dus waarin het idealisme van Senta geen schijn van kans maakt. De muzikale leiding is in handen van Cornelius Meister, Iain Paterson neemt de titelrol voor zijn rekening. De Letse sopraan Liene Kinca is Senta.

Luister hier naar de recensie van Kurt Van Eeghem

Der fliegende Holländer

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.