Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Der Freischütz van Carl Maria von Weber in een uniek hoorspel

Der Freischütz van Carl Maria von Weber in een uniek hoorspelKlassieke muziek, CD

der FreischützHarmonia Mundi

der Freischütz

Wie?
Dirigent René Jacobs verzet opnieuw een baken in de interpretatie van vroegromantische Duitse opera’s. Dat deed hij al eerder met zijn Leonore, de oerversie van Fidelio, Ludwig van Beethovens enige opera. Het geweldige Freiburger Barockorchester klinkt hier als een leger van generaals (om even Charles Burney te citeren), ook de Zürcher Sing-Akademie en de goed gecaste solisten maken een onvergetelijke belevenis van deze opgefriste opera.

Wat?
Een nieuwe studio-opname van Der Freischütz die beschouwd wordt als de eerste echte Duitse romantische opera waarin een eenheid bereikt wordt van drama, muziek en het visuele, een concept dat door Richard Wagner nog verder wordt doorgevoerd in zijn Gesamtkunstwerk. Met zijn wonderlijke vermenging van sferen uit het jagersleven in het Duitse woud en bovennatuurlijke elementen blijft het werk tot de verbeelding spreken. Niet het minst door die hallucinante scène aan het einde van het tweede bedrijf: In der Wolfsschlucht.

Waarom moet je dit horen?
Een beluistering van deze opname is even spannend als het bekijken van een gothic thriller op het scherm. De dialogen krijgen bijzonder veel aandacht, aangepast aan een moderne interpretatie met bijvoorbeeld een veel grotere aanwezigheid van de duivelse jager Samiel. De extra geluidseffecten doen je -zeker bij de scène van de Wolfsschlucht- de rillingen over de rug lopen. Opvallend zijn de expressieve kleuren in de orkestratie dankzij de historische instrumenten van het Freiburger Barockorchester: De klank van de natuurhoorns alleen al is magistraal in deze opname. Het geheel voelt aan als een uniek hoorspel.

Sylvia Broeckaert

Praktisch?
Uitvoerders: Freiburger Barockorchester, Zürcher Sing-Akademie, René Jacobs (dirigent), Maximilian Schmitt (tenor) Polina Pasztircsák (sopraan) Kateryna Kasper-Machula (sopraan) Dimitri Ivashchenko (bas) Yannick Debus (bariton) Matthias Winckhler (bas) Christian M.Immler (bariton) Max Urlacher (spreekstem)
Titel: Der Freischütz
Label: Harmonia Mundi
 

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 15 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.