Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Der Schmied von Gent in Opera Vlaanderen: een kleurrijk spektakel!

Der Schmied von Gent in Opera Vlaanderen: een kleurrijk spektakel!Blijf verwonderd!

Intendant Jan Vandenhouwe verdient een grote pluim om deze totaal onbekende opera van Franz Schreker opnieuw een podium te geven. Het is een boeiende opera met een veelkleurige, uitbundige partituur en een sterk libretto gebaseerd op een sappig volks verhaal uit het Gentse waar Charles De Coster zijn Smetse Smee op entte en Schreker op zijn beurt het libretto op baseerde. Essentieel in het verhaal is de strijd tussen hemel en hel om de ziel van de mens, een eeuwenoud gegeven.
Der Schmied von Gent in Opera VlaanderenOpera Vlaanderen

Der Schmied von Gent in Opera Vlaanderen

De Turks-Duitse regisseur Ersan Mondtag maakt zijn operadebuut met een spectaculaire enscenering die bijzonder veelkleurige expressionistische tableaus oplevert, veel beweging op het toneel en verbluffend mooie kostuums. De grappen en grollen in het verhaal worden nog extra benadrukt door lachwekkende details zoals Smee in de gedaante van Leopold II die naast de hemelpoort een wafelkraam uitbaat. Maar de al te nadrukkelijke verwijzing naar die donkere bladzijde uit de Belgische geschiedenis, nl. de kolonisatie van Congo, was er naar mijn gevoel bij gesleurd en blijft een vreemde tournure in dat eenvoudige Vlaamse sprookje. Over de muzikale uitvoering, niks dan lof: Alejo Pérez doet de soms wat hoekig aandoende muziek van Schreker vloeien, het koor zingt en acteert geweldig in de vele dans-spot en drinkliedjes die de partituur rijk is en het orkest excelleert in zowel de bijzondere klankeffecten die Schreker voorschrijft als in de broeierige laatromantische orkestrale intermezzi. Alle solisten zijn bijzonder goed gecast met een schitterend acterende Leigh Melrose als Smee en goede beurten van enkele zangers uit het jong ensemble, Daniel Arnaldos als Flipke en Justin Hopkins als Petrus, een oude (zwarte) brombeer aan de hemelpoort die alle harten veroverde.

03-02-2020 Sylvia Broeckaert

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 14 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.