Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deux - Patricia Kopatsjinskaja - Polina Leschenko

Deux - Patricia Kopatsjinskaja - Polina LeschenkoKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Patricia Kopatsjinskaja, viool; Polina Leschenko, piano. Label: Alpha 387.
Hoes van cd Deux van Patricia Kopatsjinskaja en Polina Leschenko

Deux: Patricia Kopatsjinskaja en Polina Leschenko

Programma: Deux – Francis Poulenc: Sonate voor viool en piano; Ernst von Dohnanyi: Wals uit Coppelia van Leo Delibes; Bela Bartok: Sonate nr.2 voor viool en piano; Maurice Ravel: Tzigane.

Een uitvoering van de Moldavisch-Oostenrijkse violiste Patricia Kopatsjinskaja laat de luisteraar zelden onberoerd, of het nu tijdens een concert of op cd is. Soms kan ze irriteren, maar als ze goed is, is ze bijzonder goed, zoals op deze nieuwe Alpha-cd, met daarop werk voor viool en piano van Francis Poulenc, Bela Bartok en Maurice Ravel.


Dit zijn dan ook alle stukken die niet toevallig stevig verankerd zitten in de zigeuner- en volksmuziek. En volksmuziek is wat Patricia Kopatsjinskaja al haar hele leven gekend en geabsorbeerd heeft. Haar beide ouders waren lid van het Moldavische staatsensemble voor volksmuziek, haar moeder als violiste en haar vader op het cimbalom. De vrijheid waarmee zij musiceerden en improviseerden heeft de stijl van Kopatsjinskaja voorgoed beïnvloed.

Het programma op deze nieuwe cd, die opent met de vioolsonate uit 1942 van Poulenc, is haar helemaal op het lijf geschreven. In zijn tweede vioolsonate uit 1922 verenigde Bela Bartok invloeden van de Tweede Weense School met de volksmuziek uit zijn geboorteland Hongarije. En in zijn Tzigane liet Ravel voor één keer zijn verfijnde, elegante wereld vol Franse esprit achter zich.


Al bij het explosieve begin van de sonate van Poulenc weet je dat deze cd iets bijzonders gaat bieden, iets wat overloopt van karakter, durf, verbeelding en persoonlijkheid. Ook de sonate van Bartok krijgt van Patricia Kopatsjinskaja een dwingende, spannende en opwindende vertolking. Wat een virtuositeit en technische beheersing toont ze hier! En zelden hoorden we de Tzigane van Ravel zo opwindend dansant en tegelijk zo kleurrijk en verfijnd. Maar de titel van deze cd is ‘Deux’; ze zijn inderdaad met zijn tweeën, en het mag gezegd: Kopatsjinskaja weet haar muzikale partners uitstekend te kiezen. Hier is dat de voortreffelijke Russische pianiste Polina Leschenko: in het scheppen van sfeer en spanning doet zij zeker niet onder voor Kopatsjinskaja.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel