Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Best of Jazz

Deze week in Best of JazzJazz

Wat hoort u in de week van 04 juli in Best of Jazz? Dat zetten we hier op een rij!
Foto van Django Reinhardt

Django Reinhardt

Maandag 04/07/2016

Sonny Rollins was de grondlegger van het saxofoontrio als genre. We vertrekken van The Freedom Suite, met bassist Oscar Pettiford en Max Roach, om van daaruit Rollins' vroege platen als bandleider te ontdekken.

Dinsdag 05/07/2016

In de jaren '50 krijgt Thelonious Monk van het Riverside Label voor het eerst de vrijheid om 'compromisloos' zijn eigen ding te doen. Zijn opnames en composities oogsten in die tijd steeds meer succes. We horen Monk met Sonny Rollins, Ernie Henry en John Coltrane en tijdens een soloconcert in San Fransisco.

Woensdag 06/07/2016

Vanaf de jaren ’40 maakte Coleman Hawkins veel van zijn legendarisch geworden opnames. Hoewel hij voortkwam uit de swingtraditie, weigerde hij nooit mee te gaan met nieuwe tendensen binnen de jazzmuziek en er mee zijn stempel op te drukken. We horen hem onder meer met het Walter Thomas en Duke Ellington orchestra en in een ontmoeting met Sonny Rollins.

Donderdag 07/07/2016

Django Reinhardt geldt als een van de grootste jazzgitaristen aller tijden. Als grondlegger van de Jazz Manouche combineerde hij de invloed van de Swing Jazz met elementen uit zigeunermuziek. In Parijs werd hij vanaf de jaren ’30 tot aan zijn dood in 1953 populair met zijn Quintette du Hot Club de France. Naast die muziek hoort u hem met o.m. Coleman Hawkins op Amerikaanse tournee.

Vrijdag 08/07/2016

In 1972 verschijnt de eerste plaat van Dave Holland als bandleider: Conference of the Birds. Die plaat is het begin van een vruchtbare samenwerking met saxofonisten Sam Rivers en Anthony Braxton. We horen naast dit vroege werk, Dave Holland als solo-bassist en in een latere samenwerking met Kenny Wheeler en Steve Coleman.

Best of Jazz

Best of Jazz focust deze zomer op markante jazzmuzikanten.

De beste momenten uit hun muzikaal parcours, vanaf 27 juni, elke weekdag tussen 23u en middernacht tijdens de zomermaanden.

Presentatie: Bart Vanhoudt, Lies Steppe, Anne-Marie Segers en Sarah Claeys

Samenstelling: Joris Preckler / Thomas Kint

Contact: jazz@klara.be