Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Best of Jazz

Deze week in Best of JazzJazz

Wat hoort u in de week van 11 juli in Best of Jazz? Dat zetten we hier op een rij!
Foto van Miles Davis

Miles Davis

Maandag 11/07/2016

Het jazzpodium van vanavond is voor Toots Thielemans. Zijn carrière gaat van Brussels ketje tot Baron Thielemans en zijn reputatie reikt van New York tot Rio de Janeiro. U krijgt een concertfragment van hem samen met pianist Bill Evans. En graag blikken we nog even terug op zijn rijke discografie.

Dinsdag 12/07/2016

De Amerikaanse jazzpianist en componist Andrew Hill is minder bekend bij het brede publiek maar mag gerekend worden tot één van meest creatieve geesten uit de jazz. Hill maakte vanaf begin jaren 60 toonaangevende platen -bijna uitsluitend- voor het label Blue Note. Oprichter en producer Alfred Lion liet hem tal van sessies opnemen die druppelsgewijs in de loop der jaren ook onze oren bereikten. Typerend voor Andrew Hills muziek is het weerbarstige en gelaagde karakter, een stevig en aards geluid doordrongen van Afro-Amerikaanse roots. Ontroerend mooi.

Woensdag 13/07/2016

Von Freeman uit Chicago is - naar analogie met Howlin' Wolf - de ‘Smoketack’ van de tenorsaxofoon. Hij brengt een ruig en weergaloos geluid met zijn ‘horn’. Hoewel Freeman al zeer vroeg begon te musiceren in rhythm-and-blues bands in en rond Chicago brak hij pas echt door in de jaren zeventig. Een karaktervolle figuur die ooit zelfs bedankte voor een voorstel de band van Miles Davis te vervoegen om toch maar in zijn ‘windy city’ te kunnen blijven spelen, dicht bij huis en in zijn geliefde clubs. Veel live fragmenten vanavond want zijn muziek kwam het best tot zijn recht op het podium.

Donderdag 14/07/2016

Gracieus en voornaam, tot koelbloedig sexy en zelfzeker. Dat is de manier waarop jazzdiva Abbey Lincoln zich toont op een podium. Lincoln zong vol en integer. Haar timbre en timing was uniek, voorzien van een glasheldere expressie. Abbey neemt u vanavond mee in de fascinerende wereld van entertainment en higher culture uit de jaren 50 en 60 . Achter dit oplichtende portret gaat ook een persoonlijke geschiedenis schuil over engagement in de toen opkomende Afro-Amerikaanse burgerbeweging. Abbey’s muzikaal –onderhuids- protest tegen racisme en ongelijkheid vormt de rode draad doorheen haar lange carrière. Ze overleed op tachtig jarige leeftijd thuis in New York (2007).

Vrijdag 15/07/2016

Eind jaren vijftig was Miles Davis al een trompettist met faam en sterallures. Voordien, in 1945, speelde hij reeds aan de zijde van Charlie Parker en Dizzy Gillespie en in 1949 schreef hij geschiedenis met het album 'Birth Of The Cool'. Davis stuurde hiermee de jazz een andere richting uit. Vanavond een overzicht van zijn debuut tot het verschijnen van de iconische plaat 'Kind Of Blue'. En we belichten even de korte, maar bijzondere samenwerking tussen Monk en Davis, die erg bepalend geweest is voor hun verdere carrièreverloop.
Ook aandacht voor Miles als mens en zijn artistieke ontwikkeling als -lyrisch- trompettist.

Best of Jazz

Best of Jazz focust deze zomer op markante jazzmuzikanten.

De beste momenten uit hun muzikaal parcours, vanaf 27 juni, elke weekdag tussen 23u en middernacht tijdens de zomermaanden.

Presentatie: Bart Vanhoudt, Lies Steppe, Anne-Marie Segers en Sarah Claeys

Samenstelling: Joris Preckler / Thomas Kint

Contact: jazz@klara.be