Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Best of Jazz

Deze week in Best of JazzJazz

Wat hoort u in de week van 25 juli in Best of Jazz? Dat zetten we hier op een rij!
Foto van Cecil Taylor in de jaren '60.

Foto van Cecil Taylor in de jaren '60. (c) Charles Rotmil

Maandag 25/07/2016

Best of Jazz wordt deze week integraal gewijd aan jazzpiano. Vandaag hoort u werk van Ahmad Jamal. Zijn live opnames van 1958 hebben hem als unieke denker definitief op de kaart gezet en hebben het pianotrio als concept voorgoed veranderd. Ahmad's Blues en At the Pershing: But Not For Me.

Dinsdag 26/07/2016

Vandaag hoort u Thomas ‘Fats’ Waller, een van de grootmeesters van de stride-piano. Fats Waller is waarschijnlijk vooral bekend als entertainer/zanger aan de piano, maar tot op vandaag blijft hij ook als pianist een onmiskenbare invloed. Daar getuigt o.m. het project ‘All Rise: A Joyful Elegy For Fats Waller’ van Jason Moran van, vorig jaar nog te zien op Jazz Middelheim.

Woensdag 27/07/2016

Vandaag hoort u Sonny Clark in zijn wonderjaren bij Blue Note Records. Zijn Cool Struttin' wordt door velen als het ultieme culminatiepunt van de Hardbop-periode uit de late jaren '50 beschouwd. We horen ook trio-werk uit diezelfde periode.

Donderdag 28/07/2016

Vandaag hoort u werk van Cecil Taylor. Ooit zei Taylor: 'In my playing I try to imitate on the piano the leaps in space a dancer makes.' Als grondlegger van de vrije improvisatie en naast Ornette Coleman en de late John Coltrane een van de markante namen van de Free-Jazz beweging, toont Taylor als pianist en improvisator tot op vandaag een unieke en eigenzinnige benadering van jazzmuziek. Vandaag komt vooral vroeg werk aan bod vanop de albums Jazz Advance (1956) en Unit Structures (1966).

Vrijdag 29/07/2016

Craig Taborn, de jongste van onze vijf pianisten, heeft zeker al zijn plaats verdiend tussen tussen de andere legendes. Zijn unieke benadering van muziek, steeds vertrekkend vanuit klank en de ‘natuur’ van een instrument, geven hem en zijn muziek een zeer uniek en authentiek karakter. U hoort hem vandaag in trio en solo, akoustisch en elektronisch.

Best of Jazz

Best of Jazz focust deze zomer op markante jazzmuzikanten.

De beste momenten uit hun muzikaal parcours, vanaf 27 juni, elke weekdag tussen 23u en middernacht tijdens de zomermaanden.

Presentatie: Bart Vanhoudt, Lies Steppe, Anne-Marie Segers en Sarah Claeys

Samenstelling: Joris Preckler / Thomas Kint

Contact: jazz@klara.be