Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Best of Jazz

Deze week in Best of JazzJazz

Wat hoort u in de week van 1 augustus in Best of Jazz? Dat zetten we hier op een rij!
Foto van John Coltrane

John Coltrane

Maandag 01/08/2016

Johnny Hodges was een van de spilfiguren in Duke Ellington's big band. Vanaf 1928 bepaalde hij mee de typerende klankkleur van het orkest, waaraan hij tot aan zijn dood verbonden bleef. Hodges bracht ook werk uit onder eigen naam. U hoort vanavond een selectie uit zijn werk met The Duke in verschillende periodes en in verschillende bezettingen.

Dinsdag 02/08/2016

Paul Gonsalves maakte furore tijdens het legendarische concert van Duke Ellington and His Orchestra op 7 juli 1956 in Newport. Sindsdien was hij niet meer weg te denken uit de big band. Naast werk met The Duke, heeft hij ook heel wat opgenomen onder eigen naam, vaak met sterke nadruk op blues en ballads.

Woensdag 03/08/2016

Erroll Garner wist vanuit zijn roots in ragtime en stride piano een geheel eigen klankidioom te ontwikkelen op de piano. Als kind leerde hij de 'novelty' pianostukken van Zez Confrey spelen op het gehoor en later kwamen daar meer moderne invloeden van o.m. Earl Hines en Freddie Green bij. Als solo- en triopianist vergaarde Garner wereldwijd een erorme populariteit, en dat hoeft niet te verbazen als je het ons vraagt. Dit is swingpiano op z'n best!

Donderdag 04/08/2016

John Coltrane wordt steevast genoemd als een van de grootste jazzmuzikanten aller tijden. Wij wijden twee afleveringen aan deze saxofoongod. Vandaag komt zijn vroege werk aan bod. Kort nadat hij Miles Davis' First Great Quintet had verlaten en even bij Thelonious Monk had gespeeld, maakte hij iconische platen als Blue Train en Giant Steps. Naast werk vanop deze platen blikken we even terug op Coltrane's samenwerking met Miles Davis.

Vrijdag 05/08/2016

John Coltrane wordt steevast genoemd als een van de grootste jazzmuzikanten aller tijden. Wij wijden twee afleveringen aan deze saxofoongod. Vandaag hoort u Coltrane's werk in de jaren '60, bij het label Impulse!. U hoort muziek in duo met Duke Elllington, met zanger Johnny Hartman en uiteraard met zijn legendarische kwartet met McCoy Tyner, Jimmy Garrison en Elvin Jones.

Best of Jazz

Best of Jazz focust deze zomer op markante jazzmuzikanten.

De beste momenten uit hun muzikaal parcours, vanaf 27 juni, elke weekdag tussen 23u en middernacht tijdens de zomermaanden.

Presentatie: Bart Vanhoudt, Lies Steppe, Anne-Marie Segers en Sarah Claeys

Samenstelling: Joris Preckler / Thomas Kint

Contact: jazz@klara.be