Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Best of Jazz

Deze week in Best of JazzJazz

Wat hoort u in de week van 8 augustus in Best of Jazz? Dat zetten we hier op een rij!
Hoes van Lady Sings the Blues van Billie Holiday

Lady Sings the Blues van Billie Holiday

Maandag 08/08/2016

Over tenorsaxofonist Hank Mobley schreef criticus Leonard Feather in 1961: ‘'Hank Mobley is the middleweight champion of the tenor saxophone '. Een welgemeende en positief bedoelde connotatie die voor Mobley even anders uitdraaide. Het verhaal van Hank Mobley in de jaren zestig berust op misopvattingen of gaat uit van een verkeerde perceptie van zowel collega muzikanten alsook van het jazz publiek. In de fifties was Mobley een stersolist op het Blue Note label met een persoonlijke toets en was hij veelvuldig te horen aan de zijde van Art Blakey, Horace Silver, Lee Morgan en Donald Byrd. Zelf koos Mobley voor een ronde stabiele maar vooral zachte sonoriteit. Qua aanpak absoluut niet te vergelijken met zwaargewichten zoals John Coltrane of Sonny Rollins. Mobley belandde onterecht op een zijspoor en kon het grote publiek niet meer overtuigen van zijn muzikale keuzes nochtans legde hij –tot aan zijn dood in 1986- een interessant en consequent parcours af. Vandaag eren we deze uitzonderlijke saxofonist en plaatsen Mobley wél in het juiste perspectief.

Dinsdag 09/08/2016

Slechts één plaat maakte trompettist Tony Fruscella onder eigen naam. Op de hoes van dit Atlantic album stond een foto van een diep in gedachten verzonken Fruscella: naar beneden kijkend, met de trompet op de linkerschouder, de tape herbeluisterend. Net 28 was hij toen hij zijn eerste officieel platencontract op zak had, en Fruscella was er van overtuigd dat het toen zou gebeuren, de doorbraak en erkenning. Het lot besliste daar anders over en hij geraakte onterecht verzeild in de coulissen van de jazz. De liner notes typeren hem treffend: een figuur uit de beat generation, rondzwervend zonder houvast. Tony Fruscella kwam letterlijk steeds te laat, ook voor zijn eigen carrière.

Woensdag 10/08/2016

Lady Sings the Blues is de titel van Billie Holidays dubieuze autobiografie maar ook van een prachtplaat uit 1956. Eenzaamheid, een doorkrast leven en een krakende stem is wat van/voor Billie overbleef tijdens haar laatste levensjaren. Toch zijn haar opnames uit de jaren 50 van een ongekende schoonheid, teder en fragiel. Na al die jaren is Billie nog steeds zichzelf. Als je naar haar songs luistert, krijg je het gevoel dat ze in alle exclusiviteit voor jou gezongen worden.
Graag belichten we vanavond enkele markante opnames uit haar muzikale carrière.

Donderdag 11/08/2016

Op weg naar middernacht met sfeerrijke momenten en onvergetelijke hoogtepunten uit de gouden jaren van de jazz. In the picture vanavond: pianist en ronkende naam Randy Weston. De ondertussen 90-jarige Weston is een monument in de jazz. Hij groeide op in New York in een gezin met een sterk Afrikaans bewustzijn. Dat kleurt tot vandaag zijn aardse muziek, zoals u zelf kan vaststellen luisterend naar een royale selectie uit zijn werk.

Vrijdag 12/08/2016

Klara is er tijdens Jazz Middelheim elke dag live. Van vrijdag tot zondag van 16 uur tot middernacht, en op maandag van ’s middags 12 uur tot 21 uur ‘s avonds. Tussen de concerten door serveren presentatoren Lies Steppe, Bart Vanhoudt en Karel Van Keymeulen gesprekken met muzikanten en bezoekers, reportages achter de schermen en vanop de festivalweide, en commentaar van kenners en liefhebbers. De Klara-reporters kammen vier dagen lang het terrein af op zoek naar mooie verhalen.

Best of Jazz

Best of Jazz focust deze zomer op markante jazzmuzikanten.

De beste momenten uit hun muzikaal parcours, vanaf 27 juni, elke weekdag tussen 23u en middernacht tijdens de zomermaanden.

Presentatie: Bart Vanhoudt, Lies Steppe, Anne-Marie Segers en Sarah Claeys

Samenstelling: Joris Preckler / Thomas Kint

Contact: jazz@klara.be