Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Best of Jazz

Deze week in Best of JazzJazz

Wat hoort u in de week van 15 augustus in Best of Jazz? Dat zetten we hier op een rij!
Foto van Chet Baker

Chet Baker

Maandag 15/08/2016

Geen 'Best of Jazz' vandaag, want Klara is er tijdens Jazz Middelheim elke dag live. Van vrijdag tot zondag van 16 uur tot middernacht, en op maandag van ’s middags 12 uur tot 21 uur ‘s avonds. Tussen de concerten door serveren presentatoren Lies Steppe, Bart Vanhoudt en Karel Van Keymeulen gesprekken met muzikanten en bezoekers, reportages achter de schermen en vanop de festivalweide, en commentaar van kenners en liefhebbers. De Klara-reporters kammen vier dagen lang het terrein af op zoek naar mooie verhalen.

Dinsdag 16/08/2016

De Belgische gitarist René Thomas wordt wel eens gezien als de directe erfgenaam van Django Reinhardt. Thomas is één van de pioniers die de moderne jazz introduceerde in onze contreien. Internationaal genoot hij faam en zijn parcours in de V.S. is bijzonder interessant. Samen met compagnon, saxofonist/fluitist en eveneens Luikenaar Bobby Jaspar vormde hij een onafscheidelijk duo. Ze maakten in de jaren 60 schitterende opnames voor het label RCA. Nooit stijlgebonden maar laverend tussen bop, cool en avant garde produceerden ze een uniek geluid. Met een enorme gevoeligheid voor melodie gaat René Thomas inderdaad terug naar de gypsy soul van Django. Hij is nog steeds van onschatbare waarde voor de nieuwe generatie Belgische gitaristen.

Woensdag 17/08/2016

De goddelijke/onsterfelijke status van de jonge Chet Baker verblindt ons soms in de blik op de rest van zijn carrière. In de jaren vijftig werd bij quasi overgewaardeerd waardoor andere, uiterst boeiende periodes, onderbelicht bleven. Na de dip en ellende in zijn persoonlijk leven in de sixties bereikt hij muzikaal in 1974 een absoluut hoogtepunt. En niet zozeer in Amerikaanse context, met wel op Europese bodem. Het werd een comeback doordrongen van een streven naar puurheid, gekenmerkt door een uiterst rijk en gevoelig interpretatievermogen.

Donderdag 18/08/2016

De ondertussen 89-jarige Lee Konitz groeide uit tot een icoon van de altsaxofoon. Heel bewust ontweek hij in de jaren veertig de bebop en zijn boegbeeld Charlie Parker om zijn eigen sound en stijl te ontwikkelen. Konitz' muzikale persoonlijkheid is meteen te herkennen aan de soepele en vloeiende lijnen, die hij om en rond een melodie laat kronkelen. Een subtiel spel van verbergen en kenbaar maken. Aanvankelijk een trouwe volgeling van pianist Lennie Tristano, besefte Konitz algauw dat hij moeilijk kon opboksen tegen diens dogmatische opvattingen over jazz. Isolement dreigde en Lee zocht elders zijn antwoord. Daarnaast was Lee Konitz cruciaal bij het ontwikkelen van nieuwe tendensen, zo oefende hij een belangrijke invloed uit op The Birth of Cool sessies van Miles Davis en wist hij de West Coast jazz van Gerry Mulligan tot een hoger niveau te tillen.

Vrijdag 19/08/2016

De Amerikaanse zangeres Chris Connor is bij het brede publiek minder gekend: zij stond jarenlang in de schaduw van grootheden als June Christy en Peggy Lee. Debuteren deed Chris Connor in 1949 bij Claude Thornhill en aan de West Coast in het orkest van Stan Kenton. Ze verleende haar diepe en fluweelachtige stem aan de onsterfelijke versie van All About Ronnie. Daarna maakte ze opnames bij het kleinere label Bethlehem- waar ook Nina Simone mee samenwerkte - maar het was Atlantic Records van de broers Ertegun dat Chris Connor de aanzet gaf tot haar doorbraak. Met haar Marilyn Monroe-achtige uitstraling en gouden stem had ze alles wat nodig was om door te groeien tot een echte jazzdiva.

Best of Jazz

Best of Jazz focust deze zomer op markante jazzmuzikanten.

De beste momenten uit hun muzikaal parcours, vanaf 27 juni, elke weekdag tussen 23u en middernacht tijdens de zomermaanden.

Presentatie: Bart Vanhoudt, Lies Steppe, Anne-Marie Segers en Sarah Claeys

Samenstelling: Joris Preckler / Thomas Kint

Contact: jazz@klara.be