Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Best of Jazz

Deze week in Best of JazzJazz

Wat hoort u in de week van 29 augustus in Best of Jazz? Dat zetten we hier op een rij!
Foto van Keith Jarrett

Keith Jarrett

Maandag 29/08/2016

Over tenorsaxofonist Hank Mobley schreef criticus Leonard Feather in 1961: ''Hank Mobley is the middleweight champion of the tenor saxophone '. Een welgemeende en positief bedoelde connotatie die voor Mobley even anders uitdraaide. Het verhaal van Hank Mobley in de jaren zestig berust op misopvattingen of gaat uit van een verkeerde perceptie van zowel collega muzikanten alsook van het jazz publiek. In de fifties was Mobley een stersolist op het Blue Note label met een persoonlijke toets en was hij veelvuldig te horen aan de zijde van Art Blakey, Horace Silver, Lee Morgan en Donald Byrd. Zelf koos Mobley voor een ronde stabiele maar vooral zachte sonoriteit. Qua aanpak absoluut niet te vergelijken met zwaargewichten zoals John Coltrane of Sonny Rollins. Mobley belandde onterecht op een zijspoor en kon het grote publiek niet meer overtuigen van zijn muzikale keuzes nochtans legde hij -tot aan zijn dood in 1986- een interessant en consequent parcours af.

Dinsdag 30/08/2016

Met trompettist Donald Byrd komt vandaag in Best of Jazz een heel eigenzinnige muzikant aan bod. Als non-conformist heeft Byrd steeds ge├źxperimenteerd met originele nieuwe manieren om bestaande genres te benaderen. Byrd begon als Hardbop-trompettist bij o.m. Art Blakey and his Jazz Messengers, kende nadien een vruchtbare samenwerking met Pepper Adams, en ging daarna steeds meer in de richting van Fusion en later Funk Jazz. U hoort een selectie uit Byrd's interessante en uiteenlopende oeuvre.

Woensdag 31/08/2016

Bebopicoon Charlie Parker kon en mocht niet ontbreken in onze Best of Jazz reeks. De altsaxofonist maakte vanaf de jaren '40 tot aan zijn dood in '55 opnames voor Dial, Savoy, Capitol en Verve, die tot vandaag bij de belangrijkste ooit worden gerekend. De invloed van Parker is niet te overzien, sinds zijn komst is jazzmuziek een fundamenteel nieuwe richting opgegaan. Parker's levensstijl was, net zoals zijn speelstijl, nogal heftig van aard: zijn drugs- en drankverslaving maakten abrupt een einde aan zijn leven. Hij was 35 jaar.

Donderdag 01/09/2016

Als afsluiter van onze Best of Jazz reeks staat pianist Keith Jarrett twee afleveringen in de kijker. Vandaag hoort u hem met zijn Amerikaans kwartet, met Dewey Redman, Charlie Haden en Paul Motian, en in trio met die laatste twee. Jarrett is een improvisator pur sang: hij zoekt compromisloos naar muzikale hoogtepunten en daarbij is het zoeken zelf op z'n minst even belangrijk als de uitkomst. Roots, zoals Amerikaanse traditionals en country, zijn duidelijk aanwezig in zijn spel, maar worden nooit gratuit aangewend. Laat u meeslepen in de veelzijdige wereld van deze geniale pianist.

Vrijdag 02/09/2016

Als afsluiter van onze Best of Jazz reeks staat pianist Keith Jarrett twee afleveringen in de kijker. Vandaag komt muziek van Jarrett's Europese kwartet met Jan Garbarek, Palle Danielsson en Jon Christensen aan bod. Dat kwartet bestond in de jaren '70 simultaan met zijn Amerikaanse kwartet. De benadering en speelstijl waren gelijkaardig, maar de Amerikaanse roots-elementen werden nu vervangen door invloeden uit Europese klassieke muziek en volksmuziek. Daarnaast horen we Keith Jarrett in het trio met Gary Peacock en Jack DeJohnette waarmee hij vandaag nog steeds optreedt, al spelen ze hier niet zoals gebruikelijk standards.

Best of Jazz

Best of Jazz focust deze zomer op markante jazzmuzikanten.

De beste momenten uit hun muzikaal parcours, vanaf 27 juni, elke weekdag tussen 23u en middernacht tijdens de zomermaanden.

Presentatie: Bart Vanhoudt, Lies Steppe, Anne-Marie Segers en Sarah Claeys

Samenstelling: Joris Preckler / Thomas Kint

Contact: jazz@klara.be