Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Espresso: de vonk

Deze week in Espresso: de vonkBlijf verwonderd!

Volgende week is het de Warmste Week, maar we steken deze week de vlam al aan in Espresso met een reeks vurige berichten. Elke dag brengt een kunstenaar een bericht over hoe hij of zij op dit moment naar de wereld kijkt. Ze geven dit bericht ook telkens door aan een volgende kunstenaar. Zo vullen we de week met warme woorden.
Tima Miroshnichenko via Pexels

Kunstenaars geven elkaar warme berichten door.

De eerste vonk kwam van schrijver en acteur Dimitri Leue. Hij had het over zijn vurige bewondering voor vele andere kunstenaars, over de vlam binnen in hem die wordt aangewakkerd wanneer hij naar musea of theater gaat en ook over verlies, onder meer van illustratrice Vanessa Verstappen, met wie Dimitri Leue vier prachtige boeken maakte.

Het warme bericht van Dimitri Leue

De vonk sloeg over op beeldend kunstenaar Koen Vanmechelen. Hij is vooral bekend van zijn 'Cosmopolitan Chicken Project', waarin het kruisen van nationale kippensoorten centraal staat, maar ook van zijn artistieke hoofdkwartier LABIOMISTA in Genk. Hij heeft het over de kracht en de noodzaak van kunst in deze tijd. Omdat kunstenaars het gewend zijn om op zoek te gaan naar vernieuwing en we na de coronapandemie naar nieuwe manieren van leven zullen moeten zoeken.

Het warme bericht van Koen Vanmechelen

Filmmaakster Fien Troch nam de vlam van hem over. Zij had zelf best genoten van de rust en de vrije tijd die de lockdowns met zich meebrachten. Maar tegelijk is ze zich bewust van hoe deze zelfde lockdown voor anderen een hel moet zijn. Ze roept dan ook op om minder te zeuren over kleinigheden en de ogen open te houden voor onrecht in de wereld.

Het warme bericht van Fien Troch

Actrice Ikram Aoulad stak de vlam aan een andere lont. Het was geen gemakkelijk jaar voor haarzelf, maar ook in haar omgeving zag ze mensen worstelen en soms het gevecht verliezen. De tekst 'Hold Your Own' van Kae Tempest helpt, verplicht haar zelfs om vol te houden.

Het warme bericht van Ikram Aoulad

Songwriter IKRAAAN is de laatste vlammer. Vorig jaar was ze nog een van de finalisten van De Nieuwe Lichting van StuBru en begin deze maand bracht ze samen met Jef Neve de prachtige single Waarom uit. Nu steekt ze als laatste de vlam aan met haar blik op de wereld, want "het is er, wij zijn er".

Het warme bericht van IKRAAAN

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.