Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Espresso: muzikale familieverhalen

Deze week in Espresso: muzikale familieverhalenKlassieke muziek

De familie Bach, Strauss of Mozart: het zijn bekende voorbeelden van gezinnen waar muziek rijkelijk in de genen zat. Maar ook bij ons zijn er families die bol staan van de muziek. Espresso kijkt 4 dagen lang binnen bij gezinnen waar muziek mee tussen de boterhammen ligt en even belangrijk is als tanden poetsen of haren kammen.
Familieportret van de familie Bach

Portret van de familie Bach

MAANDAG: De familie Rodyns
Bart Rodyns speelt orgel, piano, klavecimbel en harmonium, zijn vrouw Martine Beernaert is violiste. Hun oudste dochter Gitte (13) speelt viool en werd onlangs toegelaten aan het Jong Conservatorium van de AP Hogeschool. Dochter Amber (11) combineert viool en piano met een dansopleiding aan de kunsthumaniora. Hun zoon Kobe (8) speelt kornet en piano. Daarnaast vormden Bart en Martine hun eigen huis in Koningshooikt om tot een privé-muziekschool Muziekhuys 44 waar wekelijks een 50-tal studenten muziekles volgen. “Als de muren hier oren zouden hebben, ze zouden bijna alleen maar muziek horen”.
 

Muzikale Familieverhalen: de familie Rodyns

DINSDAG: de familie Ouderits
Leo Ouderits is percussionist en heeft generaties slagwerkers opgeleid als docent aan het Conservatorium in Antwerpen en het Lemmensinstutuut in Leuven. Maar ook zijn twee zonen Tim en Tom werden professioneel percussionist. Sinds vijf jaar vormen ze ook echt een trio en maken ze samen hun eigen opnames. Ze brachten in september een eerste EP uit onder de titel ‘Family Picture’.
 

Muzikale Familieverhalen: de familie Ouderits

WOENSDAG: de familie De Bièvre
Geert De Bièvre is cellist bij o.a. Ictus en Prometheus en docent aan LUCA School of Arts. Zijn dochter Hannah (16) speelt al 12 jaar viool. Ze richtten speciaal een muziekkamer in, maar ondertussen heeft de muziek ook alle andere kamers van het huis ingenomen.
 

Muzikale Familieverhalen: de familie De Bièvre

DONDERDAG: de familie Saveniers
Edmond Saveniers is organist en dirigent. Hij was jarenlang dirigent van heel wat orkesten en o.a. de Vlaamse Opera. Edmond nam zijn kinderen toen mee naar de repetities, waar ze Frans en Engels leerden van de internationale orkestleden, maar zoon Stijn keek ook mee over zijn schouder van zijn vader. Door zijn moeder werd de jonge Stijn dan weer op schoot gezet bij een cellist. Stijn is nu zelf professioneel cellist en dirigent en lepelt tussendoor zijn eigen kinderen ook de muziek in.
 

Muzikale Familieverhalen: de familie Saveniers

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.